05.03.2024

Testirali smo Altuna alat za voćarstvo i vinogradarstvo




Kao voćar sa višegodišnjim iskustvom, ne mogu dovoljno da naglasim koliko je važno imati dobre makaze za rezidbu. Rezidba je jedan od najvažnijih poslova u voćarstvu i kvalitet alata koji koristite može značajno uticati na rezultate vašeg rada.

Loše ili jeftine makaze imaju mnogo nedostataka koji mogu otežati posao voćara. One često drobe grane umesto da ih precizno odseku, što može uzrokovati probleme sa rastom voća ili vinove loze. Osim toga, takve makaze se brzo tupe, što ne samo da oduzima vreme nego može dovesti i do umora kod osobe koja ih koristi.

Kako odabrati dobre makaze za orezivanje?
_____________


Prilikom kupovine makaza za rezidbu, važno je obratiti pažnju na materijale od kojih su napravljene. Makaze treba da budu izrađene od kvalitetnog materijala koji može izdržati pritisak bez lomljenja i da ostanu oštre tokom dugotrajne upotrebe. Oštri preseci na granama su ključni za uspešnu rezidbu, stoga je važno da se makaze ne tupo lako.

Ovaj savet posebno važi za profesionalne voćare koji rezidbu obavljaju svake godine i provode po nekoliko meseci radeći na tome. Međutim, čak i voćari-amateri trebaju da imaju kvalitetne makaze, jer loše makaze mogu brzo izazvati probleme poput žuljeva, upale mišića ili čak polomljenih makaza.

Kvalitet alata koji koristite direktno utiče na kvalitet vašeg rada, stoga nemojte štedeti na makazama za rezidbu. Investiranje u dobre makaze može vam uštedeti vreme, trud i frustraciju, dok vam istovremeno omogućava da postignete najbolje moguće rezultate u svom voćnjaku. Budite sigurni da je vaš alat oštar, precizan i pouzdan a vaše voćke će vam biti zahvalne.


Testirali smo Altuna alata za voćarstvo i vinogradarstvo
_____________

 

Nakon testiranja potpisnik ovih redova je više nego zadovoljan kvalitetom alata za voćarstvo i vinogradarstvo španskog proizvođača Altuna. Reč je o brendu koji je od nedavno prisutan i na našem tržištu. Ali, kao što naš narod kaže i "nad popom ima pop" pa smo zamolili iskusnog stručnjaka Sinišu Ostojića sa Departmana za voćarstvo i vinogradarstvo, Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu da presene svoje utiske nakon testiranja alata na oglednom dobru Departmana u Sremskim Karlovcima. Utiske prenosim DOSLOVNO, bez uredničkih intervencija.

Pre testiranja brenda Altuna Siniša Ostojić nam je naznačio koliko je važan značaj dobrog alata za rezidbu:


- Za dobru rezibu neophodan je kvalitetan alat. Godinama radim sa raznovrsnim alatima. I kvalitet je različit. Ima tu od vrhunskih makaza do totalnih promašaja. Kod dobrog alata bitno je da je čelik dobar, da su makaze dobro konstrukciono rešene da mogu da prave čist, gladak rez. Da bi biljka što lakše podnela rezidbu, kao i da bi bilo što manje patogena koji će se uvlačiti na tom rezu, kaže Ostojić.  


 

Makaze za grane - ravno sečivo 50-90 cm ALTUNA
_____________

- Možemo odmah da primetimo da su lagane. Drške su aluminijumske. Sečiva su izmenjiva. Dočekivač je aluminijumski. To je jako bitno pošto čuva sečivo od tupljenja. Makaze su odlične.

Koliko uhvatite makazama, toliko ćete bez problema i odseći. Nije vam potrebna preterana snaga da bi odsekli granu. Jako je dobro urađen prenos i konstrukcija.

Oštre su kao žilet. Čelik je vrlo dobar. Za preporuku. 





Makaze za orezivanje - ravno sečivo (Anvil) J466-21 cm ALTUNA
_____________


- Ergonomski jako dobro rešene. Sjajno leže u ruci. Rez je bresprekoran.

Minimalan je napor potreban u radu. Dočekivač je odličan.

Koliko vidim nož je izmenjiv. Troškovi održavanja su niži. Kupite jednom, a posle samo menjate rezervne delove.

Odlične!





Makaze za orezivanje - krivo sečivo J495 21 cm + Futrola
_____________

- Uz ovaj model imamo i futrolu. To je vrlo zgodna stvar. Da možete odložiti alat kada nešto radite sa velikim makazama.

Odlična ergonomija. Rez savršen. Lake su. Nož je izmenjiv.

Dočekivač je čelični. Dugo će vam trajati.




Testera za grane 270 sa gumiranom drškom Altuna
_____________

- Kada nešto ne mogu makaze da odrade tu je uvek dobra, stara, testerica. Bitno je da bude pri ruci. Ovaj model možemo zakačiti za kaiš, kako bi vam ruke bile slobodne.

Granu od 5 cm sam prerezao za tri sekunde. Sjajna je. Ergonomski dobro rešena. Zgodna je za nošenje.

Ukupan utisak - vrlo korisna.



I na kraju, nakon upotrebe voćarskih, vinogradarskih i velikih makaza kao i testerice, Siniša Ostojić je izneo i završno mišljenje.

- Rezime alata novog igrača na našem tržištu brenda Altuna. Upravo kao i što piše na njima - professional. Odgovoriće svim zahtevima korisnika koji zahtevaju visok učinak, udobnost i konfor u radu. 

 

Đorđe Simović