Jesenji program


Jesen je tu, a stiže nam sve hladnije vreme i prvi mrzevi. Vreme je da svoju baštu pripremite za zimu kako bi očuvali biljke i za sledeću sezonu.

Niske temperature i vlaga tokom zime ne odgovaraju biljkama koje su navikle na umereniju klimu, pa im je neophodna zaštita kako bi opstale do sledeće sezone.

Jesen je sjajna prilika da uradite neka preuređenja u bašti. Zemljište je vlažno, što pogoduje novoposađenim sadnicama, a temperature se, po pravilu, ne spuštaju ispod nule. Bitna mera nege na jesen je uklanjanje opalog lišća i drugih biljnih delova, posebno sa travnjaka.

Sada, kada su voćke u fazi mirovanja, neophodno je pre svega povesti računa o higijeni u voćnjaku. Iz zasada treba ukloniti opalo lišće, suve i polomljene grane, trule i mumificirane plodove, jer oni mogu biti ozbiljan izvor zareze.

U našem asortimanu imate velik izbor različitih grablji koje će vam dobro doći za ove poslove.

jesenji-program

Jesen je vreme i kada se prave vina i rakije.

Rakije dobijene destilacijom, sirove meke rakije, nisu odmah pogodne za piće zbog oštrine i grubosti u ukusu. Kao takve, one su neharmonične za konzumiranje.

Slično vinima i rakije zahtevaju odredeno starenje (odležavanje) u toku kojeg se njihova aroma i ukus razvijaju i postaju izraženiji. Nakon sazrevanja, rakije postaju pitkije i mekše sa izraženim bukeom. Pod bukeom se podrazumeva fina i specifična aroma koja se formira samo dužim odležavanjem pod određenim uslovima. Tek tada rakije postaju punovredne sa stanovišta kvaliteta i njihove upotrebne vrednosti.

Rakiju treba čuvati u buradima u prostoriji temperature od 15-20°C, koja bi trebalo da bude što postojanija.

Balone i burad različitih litraža, takođe ćete naći u našoj ponudi.

jesenji-program

Cerade nam u jesen pružaju zaštitu za najrazličitije primene. Glavna odlika cerade je postojanost, materijal koji se teško haba, odnosno teško se može pocepati, a otporan je na sve vremenske prilike i neprilike. 

Cerade su praktične za spoljnu i za unutrašnju upotrebu i imaju veoma široku primenu.

jesenji-program

A da ni vama ne smeta kiša, tu su kabanice, kišna odela i kišna obuća.

jesenji-program