Svinjokolj


NOVA OPREMA ZA SVINJOKOLJ!

Velike Jugoslavije odavno nema, ali svinjokolji za 29. novembar, i oko njega, još uvek su tu. Kad dođu hladniji dani, svinje se kolju i od mesa prave razni specijaliteti. Ovaj običaj, još uvek se zadržao. Kao što je bilo nekad, i sad se zbog radova na svinjokolju, okupljaju prijatelji i rodbina.

Tada svi, jedni drugima pomažu u topljenju čvaraka, pripremanju kobasica, krvavica i drugih specijalteta od svinjskog mesa.

svinjokolj

Veći deo posla obavljaju veštiji ljudi, a ponegde, profesionalni mesari, ali i ostali imaju mnogo posla. Gosti, koji navrate, popiju rakijicu ili neko drugo piće, zameze pečenja sa roštilja.

Uveče, domaćica priprema bogatu večeru, gde se probaju svi proizvodi napravljeni od mesa u toku dana.

Meso i kobasice, nakon toga se pripremaju za sušenje u sušari.

Tranžiranjem mesa, odvaja se ono što će u kobasice, kazan i direktno na vatru i ono što će se usoliti i staviti na sušenje u pušnicu. U kazanu sa vrelom vodom kuvaju se glava, iznutrice i ono što treba da ide u hurku i švarglu.

Savacoop vam pored redovne ponude opreme za svinjokolj nudi i izdvaja NOVE PROIZVODE po povoljnim cenama:

svinjokolj

Ručne mašine za mlevenje mesa Reber, sa opcijom fiksiranja za ravne površine (u ponudi imamo i odgovarajuće nastavke za pravljenje kobasica kao i rezervne noževe):

Model br.12 - šifra: 34840
Model br.22 - šifra: 34841
Model br.32 - šifra: 34842

svinjokolj

Punilice za kobasice Reber u kompletu sa PVC ili inox nastavcima, različitog prečnika:

Punilica za kobasice 5kg, 2 brzine, ležeća - šifra: 34837
Punilica za kobasice 3,5L inox, uspravna sa navojem za pričvršćivanjem - šifra: 34843
Punilica za kobasice 6l - inox, 2 brzine, uspravna - šifra: 34844
svinjokolj

Swibo noževi vrhunskog kvaliteta

Viša početna ulaganja ali niži troškovi održavanja su dovoljni parametri da odaberete nož Swibo u odnosu na noževe koje karakterišu niža početna ulaganja ali viši troškovi održavanja, lošiji kvalitet i kraći vek trajanja. U tom slučaju noževi Swibo postaju jeftiniji na osnovu dugovečnosti i efikasnosti, a višenamenska upotreba može da zadovolji potrebe svakog kupca.

Univerzalni kuhinjski nož za odstranjivanje kostiju 2 01 16 - šifra: 34846
Univerzalni kuhinjski nož za odstranjivanje kostiju 2 01 18 - šifra: 34847
Univerzalni ubodni kuhinjski nož 2 11 18 - šifra: 34848
Univerzalni ubodni kuhinjski nož 2 11 20 - šifra: 34849
Univerzalni kuhinjski mesarski nož 2 21 18 - šifra: 34850
Mesarski nož 2 31 21 - šifra: 34851
Nož za rezanje i seckanje mesa - šifra: 25121

svinjokolj

Testera za kosti 45cm-18C - šifra: 34838
List testere za kosti 45cm - šifra: 34839

svinjokolj

Mesarska bela kecelja od PVC materijala - šifra: 07811

Poslednjih godina, kako je industrija ušla u sve pore našeg života, teško je naći pravi domaći kulen. Ako ga i ima, cenom konkuriše pršuti, jer proces spremanja zaista vredi.

Ovom prilikom izdvajamo recept majstora, za pravljenje kulena:

Potrebna vam je mesna masa – 10 kg; so – 220 gr; biber – 30 gr; ljuta mlevena paprika – 150 gr; slatka aleva paprika – 100 gr; beli luk – 100 gr; šećer – 1 kašika.

Masa za kulen sastoji se od svinjskog mesa prve kategorije (but i plećka) koje se očisti od svih žilica i vezivnog tkiva, isecka u velike kocke (stranica oko 5 centimetara), leđne slanine (takođe u krupnim kockama) i juneće krtine koja se dva puta samelje na najsitnijoj rešetki. Svinjskog mesa valja da je oko 50–60 posto, slanine 30, a junećeg deset do dvadeset.

Beli luk se samelje, potopi u dva deci hladne vode i procedi kroz gazu. Ne valja da ostanu komadići jer oni prilikom dimljenja i sušenja pozelene. Ovaj sok se izmeša sa svim začinima i mesnom masom, dobro promeša, pa ostavi u frižideru najmanje jedan, a najviše dva dana. Umesto toga, moguće je koristiti beli luk u prahu.

svinjokolj

Tada se ponovo samelje, ali ovog puta na veoma krupnoj rešetki (12 do 15 mm), malo se zašećeri da bi kasnije imalo lepu crvenu boju, pa ponovo dobro izmeša. Teško ide jer se voda ne sme dodavati. Tek tada sledi punjenje: u svinjska slepa creva, čvrsto jer unutra ne sme da ostane ni mehurić vazduha.

U pušnici se kulen prvo okačen cedi jedan dan, a tek tada se loži vatra. Plamen ne sme da dohvati kobasice, a dim mora da je hladan: nikako topliji od 15 stepeni. I tako sedam dana, dan i noć. I to nije kraj. U prostoriji sa temperaturom oko 15 stepeni kulen mora da zri još oko dva-tri meseca, kada postaje jasno zašto ovaj proizvod toliko vredi.

Da biste pravili najukusnije specijalitete od mesa, obezbedite kvalitetnu opremu!