NOVO U PONUDI – Jesenje lukovice


Poštovani kupci i ljubitelji cveća,

obaveštavamo vas da u ponudi imamo novi raznoliki asortiman jesenjih lukovica vrhunskog kvaliteta koje zadovoljavaju najozbiljnije svetske standarde.

Period od oktobra do novembra je pravo vreme za sadnju lukovica koje cvetaju u proleće i rano leto.

Određen broj vrsta se može saditi kako u jesen, tako i u proleće. U proleće se sade lukovice i gomolji sledećih cvetnih vrsta: Begonia, Gloxinia, Dahlia, Freesia, Gladiolus, Ismene, Liatris, Lilium, Nerine, Sprekelia, Calla...dok se u jesen sade: Frittilaria, Muscari, Crocus, Iris, Hyacinthus, Narcissus, Tulipa...a lukovice kao što su: Lilium, Annemone se mogu saditi i u proleće i u jesen.

jesenje lukovice

Kako biste izbegli eventualne probleme koji mogu nastati usled nestručne pripreme zemljišta za sadnju, najbolje je da kupite neki supstrat za cveće. Sve cvetne vrste koje rastu iz lukovice su “ljubitelji” Fosfora i Kalijuma te je zbog toga prilikom pripreme zemljišta za sadnju poželjno dodati đubrivo N:P:K u kombinaciji u kojoj je veći sadržaj P i K.

Sve lukovice i gomolji cveća najbolje uspevaju na polusenovitom ili sunčanom mestu. U svakom slučaju treba izbegavati potpuno senovita i pretežno vlažna mesta. Uopšteno gledano polusenovito mesto je najpovoljnije za naše klimatske uslove. Generalno pravilo za dubinu sadnje ne postoji, ali će se greška izbeći ukoliko se lukovica sadi na dubinu koja je tri puta veća od prečnika lukovice koja se sadi. Narvno postoji dosta izuzetaka, ali na svakoj amabalaži lukovice za koju se odlučite možete pronaći detaljna uputsva za upotrebu, što garantuje da će se iz takvih lukovica razviti lepi i kvalitetni cvetovi.

jesenje lukovice

U nedsotatku bašte sadnja u saksije i žardinjere je najbolji način da uživate u lepim cvetovima po vlastitoj želji u svom stanu ili na terasi. Ne treba zaboraviti da bi bilo poželjno da se u svaku saksiju ili žardinjeru na dno prvo stavlja jedan sloj krupnijeg peska, kako se ne bi skupljao višak vode i tako loše uticao na rast i razvoj biljke.

Skoro da ne postoji vrt u kome nema bar jedne biljke iz grupe lukovica, pa da bi vaša bašta zasijala u punom sjaju u rano proleće, posadite sada jesenje lukovice, koje će vaše dvorište ili terasu ukrasiti najlepšom paletom cvetnih boja.