Orezivanje ruža u jesen


Ruže mogu da se sade i presađuju do duboke jeseni, sve dok se zemlja ne smrzne. Neke vrste mogu još dugo da cvetaju, pa ne žurite s orezivanjem već uživajte u njihovoj raskoši. Retko nam je na raspolaganju tlo idealno za gajenje ruža, ali je bitno da u zemlji ima humusa koji reguliše drenažu i obezbeđuje propusnost vazduha.

Godišnje orezivanje je najvažnija mera nege kada je reč o ovoj vrsti biljaka. Kada se delovi stabljike orežu, biljka usmerava svoju energiju ka proizvodnji novih grana i listova. Ako se pravilno primenjuje, ova mera je bitna i za održavanje zdravlja same biljke, samim tim što se uklanjaju stare i bolesne i podstiču na rast novi i zdravi izdanci.

Neorezivane biljke vrlo brzo postaju neugledno i zamršeno klupko, međusobno isprepletenih starih i novih grana koje vrlo slabo cvetaju.

pasoNega podrazumeva redovno zalivanje, uklanjanje korova, okopavanje, prihranjivanje specijalnim đubrivom za ruže i orezivanje koje se obavlja svake godine u proleće, u toku leta i jeseni.

Orezivanjem se uklanjaju sasušene i stare grane, bolesni i oštećeni izdanci, precvetali cvetovi, slabe i krive grane. Za orezivanje koristite naoštrene makaze sa dva sečiva, a rez mora biti zakošen na suprotnoj strani od pupoljka.

Ruže stablašice obavezno orezivati na jesen kako sneg ne bi polomio stablo. Kuglaste forme orezujte kao čajevke, a kod padajućih formi grane skratite na polovinu.

Orezivanje ruža čajevki i floribunda

1. Uklonite sve izdanke, do račvanja,  koji su suvi, bolesni, slabi, zakržljali i koji presecaju druge izdanke.

paso


2. Nakon toga odsecite sve ostale izdanke do visine od 20-30cm. Hibridne ruže reaguju na ovakvo ekstremno orezivanje puštanjem mladih izdanaka već u proleće.

paso


Orezivanje ruža penjačica

1. Odrežite do zemlje ili do račvanja sve stare, bolesne i suve izdanke.

paso


2. Odsecite sve stabljike do dve trećine ukupne dužine. Takođe, odsecite i sve izdanke koji idu u pogrešnim pravcima.

paso


3. Orezane izdanke povežite u horizontalan položaj, na taj način ćete poboljšati cvetnost sledeće sezone.

paso


4.Sve izdanke koji prelaze dužinu podrške, odsecite.

paso


Površinu zemlje oko stabljike grmolike ruže treba prekriti zimzelenim granama. Ispod njih će zemlja ostati vlažna i dobro grejati biljku, ali treba obratiti pažnju da se u proleće lišće razgrne od stabljike, jer tada može postati izvor bakterija i uzrok bolesti.

Ako se ruža nalazi na vetrovitom mestu valjalo bi je prethodno zagrnuti lišćem, kompostom ili zemljanim slojem visokim nekih 10 do 15 centimetara. Najvažnije je zaštititi mesto gde je okulirana.

U našoj ponudi možete naći veliki izbor različitih sadnica ruža.