Novo u ponudi - ORIGINAL SADNICE ARONIJE

Naručite sadnice aronije na našem sajtu.Aronija je izuzetno lekovita i korisna biljka, potiče s istoka Severne Amerike, gde se uz Aroniu melanocarpu (crnoplodnu aroniju) još može naći i Aronia arbutifolia (crvenolisna aronija). Stanište ove dve vrste uglavnom su kisela i vlažna zemljišta s 1000-1200 mm. Iako je aronija poreklom s američkog kontinenta, prava vrednost ove biljke prepoznata je u istočnoj Europi.

U prirodi, aronija je listopadni grm, visine 2-3 metra i 2,5 metra širine. Jedna od glavnih prepoznatljivosti aronije su prelepi beli cvetovi. Listovi su ovalni, nazubljenog ruba, u vegetaciji su tamnozelene boje, dok u jesen dobijaju dekorativnu žarko crvenu boju.

Pojedinačni cvjetovi bele su boje, široki 12 mm i skupljeni u grozdove. Grozdovi se najčešće sastoje od 10 do 15, a na vrhovima mladica i od 30 cvetova. Cvetanje traje oko 10 dana, pri čemu svaki cvet pojedinačno cveta samo 5 dana. Cvetove oprašuju uglavnom pčele, ali je moguće i oprašivanje vetrom. Aronija je SAMOOPLODNA BILJKA.

Okrugli, ljubičasto-crveni plodovi koji nastaju od cvetova redovno se pojavljuju u velikom broju. Reč je o sitnim jabučastim plodovima, vrlo sličnim mušmuli. Plodovi su u početku prekriveni belkastim slojem bez kog izgledaju kao da su lakirani. PLODOVI SAZREVAJU u avgustu. Meso ploda ima intenzivnu crvenu boju i slatku do kiselkastu i trpku aromu koja podseća na borovnice. U plodovima nema koštica, a semenke su sitne.

Aronija ima vrlo male zahteve u pogledu mesta uzgoja i klime, tako da može uspevati u vrlo različitim klimatskim područjima. Aronija dobro uspeva čak i na zemljištima s visokim sadržajem podzemne vode, gde druge vrste voća, poput jabuka i višanja, ne uspevaju. Pri sadnji aronije treba izbegavati ekstremno suva peščana zemljišta. Mraz gotovo uopšte ne može naškoditi stabljici i cvetu aronije. Cvet je otporan na niske prolećne temperature, dok sama biljka podnosi temperature i do -30°C. 

Plodovi sazrevaju u vremenu od početka do sredine avgusta. Budući da svi plodovi najčešće sazrevaju u isto vreme, potrebna je samo jedna berba. Berba može biti ručna ili mašinska. Kod ručnog branja plodovi se otkidaju palcem, pri čemu se može ubrati do 12 kg na sat. Na većim plantažama uobičajena je mašinska berba.