Paradajz rasad - Korado

paradajz Ovaj paradajz je indeterminantni hibrid, krupnih plodova. Kod ove sorte listovi su tamni i dobro prekriveni.

Korado je pogodan za ranu i kasnu jesenju proizvodnju u zaštićenom prostoru.

Njegovi plodovi su okrugli, punog mesa, težine 220-250 gr, crvene i sjajne boje. Plod ima visok sadržaj šećera i izuzetno dobru mogućnost za čuvanje nakon berbe.

Rasad će biti dostupan u prodaji od 10. aprila 2017. godine.

Šifra: 07684


Male tajne uzgoja najboljeg paradajza

Jeste li se nekad zapitali kako to da Vaš komšija ima bolji paradajz, iako se i Vi oko svog zaista trudite. Da li krije neku tajnu? A možda je u Vašem slučaju situacija i obrnuta – Vi ste ti koji uvek imate najbolji paradajz u kraju. U svakom slučaju ovde smo da zajedno razotkrijemo da li zaista postoje tajne uzgoja paradajza.

Otkrićemo Vam tajnu, odnosno par jednostavnih ali značajnih činjenica i saveta za što bolji uzgoj paradajza.

paradajz ODABIR SADNICA
Pri izobru rasada paradajza povedite računa da sadnica bude zdrava i lepog izgleda, pod čime podrazumevamo da ima jasno zelenu boju i razgranatu strukturu. Treba imati na umu da iz loše sadnice nikada ne može da se razvije tako dobra biljka kao što biva iz kvalitetne sadnice. Podjednaku pažnju treba obratiti i na koren i na grane. Bujnije grane najavljuju i više plodova paradajza.

SVETLOST I VAZDUH
Kada birate mesto, odaberite svetlo i prozračno mesto. Paradajzu je potrebno najmanje 10 sati direktnog sunca tokom dana. Ova biljka zahteva dobru cirkulaciju vazduha. Kada sadite rasad vodite računa da ostavite dovoljno mesta između biljaka, kako bi imale što bolju cirkulaciju vazduha.

VREME SADNJE
Preporuka je da u istoj bašti sadnju obavite u dva intervala. Tri nedelje nakon prvog zasađenog rasada, zasadite sledeći. Na taj način obezbeđujete dve ture sazrevanja što znači da ćete paradjz imati duži period tokom leta. S obzirom da rod zasada ne zavisi samo od Vas, već i od vremenskih uslova, smanjujete i mogućnost da Vam kompletan zasad nastrada od eventualnih loših vremenskih prilika.

ZAŠTITA
Smanjite rizik od bolesti i napada štetočina, tako što ćete ga zaštititi. Koristite preparate preporučene isključivo za ovu namenu. Na taj način nećete naškoditi biljci, a dakako ćete joj pomoći.

ZALIVANJE
Tokom sušnog perioda paradajz je potrebno zalivati bar dva puta nedeljno. Zalivanje obavite rano ujutru ili kasno uveče tako da voda ide direktno na zemlju, a ne na lišće biljke. Nikako nemojte zalivati po jakom suncu jer to može dovesti do naglog isparenja koje će sparušiti paradajz i naneti mu štetu.

OREZIVANJE
U početnoj fazi cvetanja obratite pažnju na to da li postoje grane bez ili sa vrlo malo cvetova. Ukoliko ih ima, takve grane odsecite jer je to znak da na njima neće biti mnogo plodova i da će one samo oduzimati energiju ostalim plodnim granama.

ĐUBRENJE
Kada paradajz krene da daje prve plodove, biljci je potrebno više hrane kako bi mogla da napravi što krupnije plodove. Pomozite joj u tome tako što ćete joj dodati kompost (organsko đubrivo) oko stabla.

BRANJE
Dobro je da berete paradajz kada dostigne svoju punu veličinu i boju. Izbegavajte da plod ostane da truli na stablu. Na taj način ćete izbeći da se trulež i plesan prenesu na zdrave plodove.

TAJNA
I konačno velika tajna uzgoja paradajza izuzetne arome. Kažu da ukoliko želite paradajz izuzetnog ukusa, u blizini sadnica paradajza zasadite i peršun. Ovom kombinacijom se dobija savršena aroma, tako su radili naši preci.