Sadnice ruža i voća, i prolećne lukovice cveća


Poštovani kupci,

Obaveštavamo vas da u ponudi imamo sadnice ruža i voća, kao i prolećne lukovice cveća.

U našoj ponudi možete videti posebnu vrstu niskih ruža široke palete boja, pogodnih za vaše bašte, žardinjere i saksije.

Ruže vole mesto na kojem ima dovoljno svetlosti, ali to ne podrazumeva da biljka mora ceo dan biti izložena suncu. Ipak, važno je naglasiti da nikako ne treba saditi ruže u senci ili krošnji drveta. Ruže treba saditi na mestu koje ima dobar protik vazduha. Takođe, ne treba ih saditi na mestima gde se dugo zadržava voda, jer postoji mogućnost da se razviju gljivična oboljenja.

sadnice-ruza-i-voca-prolecne-lukovice-cveca

Ružu izvadite iz pakovanja i koren oslobodite od suptrata, a zatim stavite u vodu 2-3 sata. Rupa u koju se ruže sade treba da bude duboka i široka da se koren može raširiti oko 30-40 cm. Zemlju treba pomešati sa humusom ili stajskim đubrivom. Ukoliko stavljate đubrivo , dobro izmešajte zemlju, tako da đubrivo ne dolazi u direktan dodir sa biljkom. Koren malo pokratite i isecite oštećene korenčiće, a zatim raširite u iskopanoj jami. Sadnicu stavite na sredinu rupe i ispunite rupu gotovo do vrha, a zatim nagazite zemlju oko sadnice i u ulegnuće obilno sipajte vodu. Kada zemlja upije vodu, preko naneti usitnjenu zemlju i napravite humku iz koje treba da izviruju grane.

Sađenje sadnica voćaka može se vršiti u poznu jesen ili rano proleće. Prolećno sađenje ima prednost, a to je da ranije pripremljeno zemljište postaje rastresitije, mekše i podesnije. Za podizanje zasada najbolje su parcele sa blagim nagibom. Treba izbegavati parcele koje se nalaze u neposrednoj blizini šume, jer će tako voće biti izloženo štetočinama iz šume. Takođe treba izbegavati parcelle u većim dolinama, jer na njima postoji veća opasnost od mrazeva i slane. Novi vvoćnjak ne treba podizati na mestu gde je tek uklonjen stari zasad, a treba izbegavati i parcele na kojima je sađen krompir. Najbolje je da to bude parcela na kojoj su gajene žitarice. Ukoliko je to moguće, poželjno je da pravac pružanja redova bude sever-jug.

sadnice-ruza-i-voca-prolecne-lukovice-cveca

Sve lukovice i gomolji cveća najbolje uspevaju na polusenovitom ili sunčanom mestu. Svakako treba izbegavati potpuno senovita i preterano vlažna mesta. Uopšteno gledano polusenovito mesto je najpovoljnije za sve vrste u našim klimatskim uslovima.

sadnice-ruza-i-voca-prolecne-lukovice-cveca

Pogledajte našu ponudu sadnica ruža, voća i vinove loze kao i prolećne lukovice cveća, i odaberite najlepše za svoju baštu, voćnjak i vinograd.