Kako da sami postavite žicu za ogradu?

Pletena žica za ogradu postavlja se relativno brzo i jednostavno ako se za
zadatak dobro pripremite ili ako angažujete nekoga ko će vam pomoći svojim stručnim znanjem. Pošto je inače cena ovih ograda, odnosno žičanih panela prilično povoljna, ako uspete da je postavite sami, proći ćete na kraju prilično jeftino.

Najosnovnije je da stubovi koji će nositi ogradu budu čvrsto postavljeni! Poslednji stub mora biti podupret kosom potporom i postavljen u beton. Poželjno je da kleštima zategnete žicu na vijke s malim okom koji se nalaze na poslednjem stubu. U slučaju da je žica još uvek opuštena, zategnite vijak na poslednjem stubu. 
Osim postavljanja žičane ograde, možda treba da promenite staru. Znaćete da je pravi trenutak za to onda kada stara ograda počne da lupa i da se uvija. Možda je najbolji izbor za zamenu plastificirana žičana ograda, mada sve vrste ovih ograda imaju svoje prednosti.


Postavljanje stubova
Za dodatnu uštedu, odlučite se za umetreno bagremovo drvo (umesto gotovih stubova) koje je jako čvrsto. Može stajati u nepromenjenom stanju više od decenije.

Kad kupujete stubove po komadu, obično se prodaju oni sa dužinom od 2 metra, nisu oljušteni, a možda ni dovoljne debljine ni dimenzija koje su vama potrebne. Zato se odlučite za umetreno drvo jer će vam biti lakše da njime manipulišete.


Obratite pažnju da li su debla zdrava i tvrda, jer su upravo stubovi osnovni faktor čvrstine i opterećenja ograde, ma kakva ona bila – pocinkovana, žičana, plastificirana
Secite samo stabla debljine od 12-15cm. Od na primer 8 metara umetrenih bagremovih debala, dobićete oko 150 kvalitetnih stubova od po 2.50m.

Postavljanje ograde
Za stabilnost ograde, najpre odredite udaljenost između nosivih stubova pa ih učvrstite u tlo. Drveni i metalni stubovi treba da se postave tako da budu na dubini od oko 60 cm u zemlji i to uz pomoć betonskog temelja (30 × 30 cm), dok drveni stubovi ograde mogu biti učvršćeni i pomoću metalne cevi koja se zabije u zemlju. U zemlju se na isti način postavljaju i kameni ili zidani stubovi, takođe betoniranjem.


Montaža žičane ograde

Žičane ograde su jednostavne za montažu, nisu kabaste ni teške ali pre montaže napravite skicu i plan rada, spisak potrebnog materijala…Krenite sa označavanjem stubova za potporu kao što su ugaoni stubovi, srednji stubovi, stubovi za vrata ili kapiju, završni stubovi.

Postupak je sledeći: prvo se postave zatezne žice/španeri na visine koje se žele, tri je dovoljno za neku normalnu visinu, i onda se postavlja žica. Kotur žice se razmota duž ograde, u jedan ćošak se pričvrsti jedan kraj pletene žice, tako što se kroz nju protne šina sa izbušenim rupama i narezanim navojem, ta šina se ušrafi u prethodno izbušene rupe u stubu (cevi), i onda se lagano redom podiže i kači na vrh za gornji španer ušima od pletene žice. Kada se dovoljno zategne, fiksira se za ćošni stub kao i za onaj prvi, pomoću šine na šrafljenje. Potom se klanfericom ili ručno, kleštima i komadima žice, pletena žica veže za ona tri španera na svako treće, četvrto okce.

U Savacoop-u možete pronaći :
Univerzalno pletivo u rolnama, dužine 25m i visine 1.20-1.50m sa dimenzijama  otvora kocke 65x65mm.
Šifre proizvoda:

-Pocinkovano pletivo za ograde 65x65; 1.9-2.0 mm; 25 x 1.2m (30m2) - šifra: 03008
-Pocinkovano pletivo za ograde 65x65; 1.9-2.0 mm; 25m x 1.5m (37,5m2) - šifra: 03157
-PVC pletivo za ograde 65X65; 1.8/2.6mm; 25m x 1.2m (30m2) - šifra: 03195
-PVC pletivo za ograde 65X65; 1.8/2.6 mm; 25m x 1.5m (37,5m2) - šifra: 03196
-Plastificirana žica za zatezanje ograde PVC RINFUZ 2.2/2.8 mm (1 kotur =oko 20kg; 1kg=18m) - šifra: 32404