20.04.2022

Briga o četinarima i ružama



U proleće je važno posvetiti veliku pažnju četinarima koji krase našu baštu. Najčešće su u obliku žive ograde ili su pozicionirani pojedinačno, ali ih je potrebno isto negovati.

Ukoliko im obezbedite pravilnu negu, dovoljno vode i adekvatnu prihranu četinari će biti lepi, zeleni i bez osušenih delova.

Magnezijum je važan
_____________


Prilikom odabira đubriva za četinare, odaberite najkvalitetnije đubrivo Plantella Specijalno đubrivo za četinare. Đubrivo je u kristalnom obliku da bi se brzo rastvorilo i bilo odmah dostupno biljci. Veoma je važno da đubrivo pored svih glavnih hranljivih materija sadrži mnogo magnezijuma. Magnezijum je gradivni blok hlorofila koji je odgovoran za fotosintezu i zelenu boju biljaka. Ukoliko dođe do nedostatka magnezijuma na biljkama se manifestuje u obliku sušenja i opadanja iglica.





Đubrivo u kristalnom obliku
_____________



Đubrivo je u kristalnom obliku, što znači da se može koristiti na tri načina: đubrivo se rastvara u kanti za zalivanje i biljke se zalivaju; posipati ispod biljaka pre kiše; folijarno, što znači dodavanje đubriva prskanjem po listovima. Đubrite svake 3 nedelje kako biste ojačali biljke nakon letnih visokih temperatura i pre zime.


Za bujno cvetanje ruža
_____________

Pravilnim đubrenjem ruža stimuliše se više cvetnih pupoljaka i produžava period cvetanja. Koristimo Plantella Specijalno đubrivo za ruže koje sadrži sve potrebne hranjive materije u pravim merama. Ovakav tip đubriva primenjuje se najmanje tri puta godišnje, prvi put pre stvaranja pupoljaka kako bi se biljci obezbedile hranljive materije koje su neophodne za rast. Ruže se zatim prihranjuju tokom celog perioda cvetanja. Usled pojave opasnih bolesti dolazi do propadanja lišća na biljci. To je razlog za upotrebu kvalitetnog đubriva jer ono redovno jača biljku i time smanjuje mogućnost obolenja.