15.09.2021

DEKALB hibridi uljane repice




Više od tri decenije DEKALB je gradio partnerstvo sa proizvođačima uljane repice s obzirom na to da svaka parcela zahteva jedinstven pristup, a sa krajnjim ciljem postizanja željenog prinosa. Naime, svaka parcela ima specifične uslove za proizvodnju i potrebno je prevazići mnoge izazove.

DEKALB hibridi testirani su u celoj Evropi i prilagođeni različitim proizvodnim uslovima koji će proizvođačima omogućiti optimalan prinos pa tako i profit.

Da bi se razvili hibridi koji će zadovoljiti potrebe proizvođača, kompanija Bayer koristi široku mrežu od 90.000 oglednih parcela i 340 oglednih farmi širom Evrope sa ciljem da svaki hibrid dostigne maksimalni potencijal.

Proizvođači širom Evrope, kao i u našoj zemlji, imali su priliku da se uvere u neke od osnovnih karakteristika DEKALB hibrida, kao na primer: snažan početni porast, tolerantnost na suvu trulež, kompaktan jesenji razvoj, efikasno usvajanje azota, tolerantnost na niske temperature, niska biomasa, bočno grananje, tolerantnost na osipanje prilikom žetve i svakako visok sadržaj ulja.

Posebna prednost svih DEKALB hibrida uljane repice je da su zaštićeni tretmanom semena od najvažnijih prouzrokovača bolesti. Zaštita semena uljane repice odrađena je sa jednim od dva fungicida: Scenic Gold ili Integral Pro. Tretman semena fungicidima omogućava zaštitu klijanaca uljane repice ali utiče i na bolji porast, očuvanje sklopa kao i na finalno stanje useva na polju.




U ponudi proizvođači imaju priliku da odaberu sledeće hibride, od kojih su DK Exception i DK Expression novi hibridi od ove godine:

Hibrid DK Exalte: ima odličan potencijal za prinos kao i visok sadržaj ulja. Pokazuje izuzetnu stabilnost u postizanju visokih prinosa pri veoma različitim uslovima proizvodnje.

Hibrid DK Imperial CL: pogodan je izbor za proizvođače koji planiraju raniju setvu bez bojazni da će se stablo izdužiti u jesen. Ima izuzetno kompaktan habitus i tolerantan je na poleganje. Postiže izuzetno visoke prinose i sadržaj ulja koji ne odstupa od nivoa prinosa konvencionalnih DEKALB hibrida.

Hibrid DK Expression: hibrid je sa najranijim cvetanjem koji je izuzetno adaptibilan na različite agroekološke uslove. Optimalno usvaja azot i daje odlične rezultate na parcelama manje plodnosti. Tolerantan je na osipanje mahuna i prouzrokovače bolesti. DK Expression je intenzivan hibrid koji traži punu agrotehniku.

Hibrid DK Exception: daje stabilan prinos i optimalno usvaja azot u svim uslovima proizvodnje. Ima vrlo visok potencijal prinosa i povećanu tolerantnost na pucanje mahuna što omogućava produženu žetvu. Hibrid DK Exception ima izuzetno kompaktan habitus i tolerantan je na poleganje.