14.03.2022

Floris premaz za krečenje stabala




Poštovani kupci, predstavljamo vam gotov premaz za krečenje stabla iz asortimana našeg brenda FlorisFloris premaz za krečenje stabala dostupan je u kanticama od 1, 2 i 3 kg.

Krečenje voćaka je stara i povoljna mera zaštite stabala od mrazeva, a posebnu primenu nalazi u zasadima koštičavih voćnih vrsta. Takođe, praksa je da se mlađi zasadi jabučastog voća kreče svake godine, dok stariji svake četvrte. 
Kako se krečenje preporučuje kada je temperatura iznad nula stepeni, preporuka stručnjaka je da treba pametno iskoristiti trenutno aktuelne niske temperature.


Sastav
_____________


Floris premaz za krečenje stabala u sebi sadrži gašeni kreč, sumpor, so i vodu.


Priprema
_____________


Kada se maže, 1kg se izmeša sa 4l vode ili 16l vode kada se prska. Pre stavljanja u prskalicu obavezno procediti!

 

Zašto se kreči voće?
_____________
 

  • Štiti se kora od pucanja i nastajanje rana tokom zimskog perioda kada mogu biti velike razlike između dnevnih i noćnih temperatura. Oštećenja „mrazopuc“ neminovno nastaje na stablu voća usled nejednakog zagrevanja. Nastale pukotine na stablu predstavljaju ulazno mesto za prouzrokovače bolesti (Pseudomonas syringae). 
  • Bela boja odbija sunčeve zrake, smanjuje zagrevanje i time spečava stvaranje pukotina. 
  • Krečenje usporava kretanje sokova u voćkama i odlaže početak vegetacije, što pomaže u izbegavanju posledica od kasnih prolećnih mrazeva.