15.04.2022

IPARD 2 vs. IPARD 3: Trakrtorska 2022. godina

Vest napisao/la

Đorđe Simović




Ova 2022. je svojevrsna „trka s vremenom“ kako bi se na kraju iz IPARD 2 programa potrošilo što više novca. A to se najelegantnije može preko - traktora.
_____________

U toku je sedmi i ujedno poslednji Javni poziv IPARD II programa za podnošenje zahteva za odobravanje projekta za podsticaje za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava u nabavku novog traktora.

Za ovaj konkurs koji će biti otvoren do 22. aprila, izdvojeno je 1,3 milijarde dinara.

Koliko su traktori nasušna potreba našeg seljaka govori činjenica da se u Srbiji tek svaki peti traktor podvodi pod kategoriju - nov. Procenjuje se da imamo više od 400.000 traktora, a od tog broja 2/3 je ušlo u četvrtu deceniju.

Sve veće je interesovanje poljoprivrednika za IPARD program i izdašne povraćaje koji se iz isplaćuju iz tog fonda, a to se može videti kako po broju zahteva za odobrenje IPARD podrške, tako i na terenu, gde imamo već vidljive rezultate. U početku, po raspisivanju prvih IPARD javnih poziva, bilo je dosta nepoznanica i za poljoprivrednike, i za konsultantske kuće, pa i za upravljačka i tehnička tela koja realizuju ovaj program u Srbiji, ali sada se može reći da su svi ti akteri usvojili neophodna znanja i veštine za sprovođenje IPARD projekata. Raste broj realizovanih investicija, bilo da je reč o nabavci traktora, mehanizacije i opreme, bilo da je reč o izgradnji hladnjača, podizanju voćnjaka, plastenika i drugo. Sve više je gazdinstava koja su svoju proizvodnju modernizovala zahvaljujući sredstvima IPARD fonda. Do kraja prošle godine odobreno je oko 800 projekata vrednih preko 130 miliona evra.

O aktuelnom konkursu ali i o tome šta nas čeka u IPARD 3 programu za “Agrolist” su govorili Slađana Gluščević i Slobodan Teofanov iz konsultantske kuće “Smart IPARD” iz Novog Sada.



“U toku je sedmi javni poziv – za nabavku novih traktora koji pripadaju kategoriji „stejdž 5“ (STAGE 5) i, kao i do sada, za tu vrstu investiranja poljoprivrednici su najviše zainteresovani. Među podnosiocima zahteva za odobrenje podsticaja za nabavku traktora dosta je žena i mladih poljoprivrednika, mlađih od 40 godina. Očekuje se da i na ovom, kao i na dosadašnjim pozivima za traktore, bude tražen veći iznos podsticaja nego što ima raspoloživog novca (1,3 milijarda dinara), pa će se stoga prijavljeni bodovati, a prednost upravo imaju žene i mladi. Takođe, bodove dobijaju poljoprivrednici čije su njive u područjima sa otežanim uslovima rada, organski proizvođači i slično. Intezitet podrške je od 60 odsto do 70 odsto (ako je investicija u planinskom području),” kaže Slađana Gluščević.

Nakon prvog javnog poziva za mehanizaciju, odnosno za traktore, kada je bilo dosta zamerki na referentne cene koje određuje Uprava za agrarna plaćanja, poljoprivrednici i drugi podnosioci zahteva u potonjim pozivima nisu imali previše razloga za nezadovoljstvo jer su referentni cenovnici u skladu sa tržišnim uslovima i prihvatljivi su im.

Projekti za odobrenje podsticaja za investiranje u nabavku novog traktora možda su najjednostavniji IPARD projekti, ali valja istaći da je IPARD program pre svega formalan, nekomplikovan, da zahteva poštovanje propisanih pravila i procedura, ali i da daje visoke povraćaje sredstava i predvidljivost i izvesnost planiranja investicije. Takođe, da nema bojazni da neće biti dovoljno budžetskih izdvajanja za IPARD investicije.



Sava Kvrgić, uspešan poljoprivrednik iz Turije, uz pomoć agencije Smart IPARD dobio je izdašan podsticaj za nabavku novog traktora

Ipak, neki od izazova sa kojima su se poljoprivrednici i drugi podnosioci zahteva suočili na samom početku implementacije IPARD II programa prisutni su i danas.

“Najveći broj poljoprivrednika ima primedbe na obimnost i kompleksnost dokumentacije koju moraju da pripreme, ali u tom procesu mogu da koriste pomoć konsultanskih kuća, za čije angažovanje, takođe mogu da ostvare povraćaj sredstava na ime opšteg troška. Neretko, potencijalni podnosioci se susreću i sa različitim predrasudama vezano za IPARD program (da je previše komplikovan, da je namenjen “jačim” poljoprivrednicima, da su standardi EU koje gazdinstvo treba da ispuni na kraju investicije nedostižni itd.). Jedna od prepreka da se poljoprivrednici prijave za IPARD u još većem broju jeste dug vremenski period obrade zahteva za šta, prema rečima nadležnih, postoji više realnih razloga: zahtevi koje IPARD agencija dobija su nepotpuni i nekompletni, moraju se dodatno urediti, a podnosioci često odluče da zatraže i izmenu projekta, što čitav postupak dodatno usporava,” objašnjava Slobodan Teofanov.

Nažalost, ove godine, sudeći po planu javnih poziva koje je objavilo Ministarstvo poljoprivrede, osim traktora nisu planirani drugi IPARD konkursi. Doduše, biće raspisan javni poziv za tehničku podršku telima koja realizuju ovaj program, ali to se ne odnosi direktno na poljoprivrednike.



Tihomir Tufegdžić iz Salaša Noćajskog unapredio je gazdinstvo zahvaljujući IPARD-u i poneo priznanje “Poljoprivrednik nove generacije”

Naime, na kraju smo IPARD 2 programa koji se odnosio na budžetski period 2014-2021. i sada je u toku finalizacija IPARD 3 programa, za period 2021-2027. godina.

“IPARD 3 će biti izdašniji od IPARD 2 programa – umesto 175 miliona evra koliko smo dobili iz evropske kase, na raspolaganju će srpski poljoprivrednici imati 288 miliona evra. Ali, na pozive iz IPARD 3 programa još ćemo čekati budući da nam za njegovu realizaciju najpre zeleno svetlo treba da da Brisel, a taj postupak nije završen. Ipak, oni koji planiraju investicije preko IPARD-a treba da znaju da za pripremu budućih projekata nije rano. Pogotovo ako je reč o izgradnji objekata (hladnjača, farmi, apartmana za izdavanje u okviru mere za ruralni turizam…), s obzirom da su za takve projekte neophodni arhitektonski, tehnološki i drugi projekti, kao i građevinske dozvole, rešenja o izvođenju radova, odnosno saglasnosti shodne Zakonu o planiranju i izgradnji. Sve to zna da potraje mesecima, tako da već sada treba krenuti sa pripremom projekata za koje će se pozivi raspisati dogodine,” kaže Slađana Gluščević.

A ponovo nas, ovog puta iz IPARD 3 programa, čekaju pozivi za navabku mehanizacije i opreme, izgradnju poljoprivrednih objekata, preradu voća, povrća, mesa, mleka, jaja, grožđa, kao i pozivi koji se odnose na seoski turizam. Novina u odnosu na IPARD 2 program jeste Mera 6 – Investicije u ruralnu javnu infrastrukturu. Ona bi trebalo da doprinese unapređenju infrastrukture, to jest poboljšanju kvaliteta života i uslova za razvoj poslovanja u ruralnim područjima. Ova se mera odnosi na investicije u sektorima vodosnabdevanja, kanalizacije, izgradnje i rekonstrukcije puteva, upravljanja otpadom i snabdevanja energijom. Korisnici Mere 6 biće lokalne samouprave koje će imati mogućnost da ostvare povraćaj od sto posto prihvatljivih troškova investicije. Jedinice lokalne samouprave koje će moći da konkurišu za stopostotnu podršku iz IPARD fonda su zapravo naselja koja imaju do 10.000 stanovnika. Takvih je 98 odsto naselja u Srbiji.



Ana Smoljan iz Žablja jedna je od mladih dama – poljoprivrednica koja je preko IPARD-a, a uz pomoć agencije Smart IPARD došla do novog traktora


Pored ove mere, potencijalnim IPARD korisnicima na raspolaganju će biti: Mera 1: Investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava, Mera 3: Investicije u fizičku imovinu koje se tiču prerade i marketinga poljoprivrednih proizvoda i proizvoda ribarstva, Mera 4: Agroekološko-klimatske mere i mera organske proizvodnje, Mera 5: Sprovođenje lokalnih strategija ruralnog razvoja – Lider pristup, Mera 7: Diverzifikacija poljoprivrednih gazdinstava i razvoj poslovanja i Mera 9: Tehnička pomoć, kao mera za jačanje kapaciteta i pružanje podrške u spovođenju IPARD 3 programa.

“Kada je o Meri 1 reč, za koju je dosad vladalo najveće interesovanje poljoprivrednika novina je da će minimalni iznosi podrške koju iz IPARD fonda mogu da dobiju poljoprivredna gazdinstva, tj. njihovi nosioci (poljoprivrednici, zadruge, mala i srednja preduzeća i preduzetnici) umesto 5.000 evra iznositi 20.000 evra,” objašnjava Slobodan Teofanov.

Uvešće se i sektor ribarstva – za one koji će na kraju investicije imati kapacitet 10 tona ribe godišnje. Mladi poljoprivrednici mogu očekivati veći intezitet podrške (70 odsto), biće povećani maksimalni iznosi podsticaja, biće izjednačeni kriterijumi prihvatljivosti za nabavku traktora sa kriterijumima za nabavku mašina i mehanizacije i izgradnju objekata i slično.

Novosadska konsultantska kuća Smart IPARD učestvovala na svim javnim pozivima iz IPARD programa i pripremila više od 170 projekata. I pre otvaranja IPARD 2 programa u Srbiji njeni eksperti organizovali su niz obuka za poljoprivrednike, kompanije, predstavnike loklanih samouprava i finansijskih institucija. U poslednje tri godine, u okviru projekta “Razvoj finansijskog sistema u ruralnim sredinama u Srbiji” kojim rukovodi Nemačka razvojna banka KfW, održala je oko stotinu radionica i edukovala veliki broj podnosioca zahteva za IPARD podsticaje.