02.12.2022

Mesečna prognoza vremena za DECEMBAR




Očekivane opšte odlike meseca
_____________

  • Početkom meseca umereno hladno uz slabe padavine, uglavnom kišu, sneg na kranjem istoku regiona R3 i na višim planinama regiona R5.
  • Oko 08.12. moguće otopljenje koja će na uvesti u period česte kiše i temperatura iznad proseka.
  • Polovinom meseca promena sinoptike koja bi verovatno uslovila zahlađenje i prvi sneg u nizijama regiona.
  • Drugi deo meseca znatno hladniji u odnosu na prvi, ali za sad bez najave esktremne hladnoće.
  • Prema kraju 2022. nove padavine uz prosečne temperaturne odlike.
  • U globalu decembar malo suvlji i malo topliji od proseka.
  • Najtopliji period od 08.12. do oko 15.12., a najhladniji od oko 17.12. do oko 27.12.
  • Velika nesigurnost u razvoju sinoptike oko 08.12.

 


Period od 5.12. do 12.12.
_____________

 

Početkom perioda pretežno oblačno i tmurno, povremenu uz slabu kišu. Malo više padavina na jugu regoina R5 i istoku regiona R3 gde će biti i pojave snega, posebno preko 600mnv. Vetar istočni i severoistočni, a do 06.12. u košavskom delu Srbije umeren jugoistočni vetar. Minimumi od -2 do +4, a dnevni maksimumi od +4 do +9, na istoku regiona R3 (Timočka i Negotinska krajna) oko 0 stepeni Celzijusa.  

Oko 08.12. se računa na otopljenje uz okretanje vetra na jugozapadni smer i pred sam kraj ovog perioda uz povremenu kišu maksimumi bi mogli biti oko +13 stepeni Celzijusa.

 

Period od 12.12. do 18.12.
_____________


Za ovaj period trenutno stoji signal za jak uticaj Atlantika što bi nam donelo promenljivo oblačno ali i relativno toplo vreme, bez snega u nižim predelima. Česta, prolazna, naoblačenja bi donosila dosta kiše te su u ovoj nedelji simulira količina padavina znatno iznad proseka, dok bi najviše kiše trebalo biti nad jugozapadom i zapadom regiona R5. Sneg samo preko 900mnv. Jutarnji minimumi uglavnom do +2 do +8, a dnevni maksimumi od +6 do +14 stepeni Celzijusa. Posle 15.12. stoji signal za postepenu izmenu sinoptike.

Jačanjem anticiklona severno do nas, hladan vazduh bi se sve više spuštao na jug i krajem ovog perioda je izgledno jače pogoršanje ali i zahlađenje. Vetar bi promenuo smer na severni ili severozapadni, a usledilo bi i jače zahlađenje koje bi krajem druge nedelje u mesecu moglo usloviti snežne padavine uz formiranje snežnog pokrivača i u nizijama regiona. Maksimumi u padu i oko 18.12. bi se trebali kretati od -1 do +3 stepena Celzijusa.

 

 

Period od 18.12. do 24.12.
_____________


Treću nedelju decembra bi terebale obeležiti vremenske prilike u okviru proseka. Uz dominatno severozapadno vazdušno strujanje ka nama bi preko Skandinavije dolazilo do čestih prodora vlažnog i hladnog maritimno-polarnog vazduha te bi uz česta naoblačenje bilo uslova za pojavu padavina, uglavnom snega, posebno nižim delovima regiona R1 i R2 kao i nad višim delovima regiona R4 i R3. Obzirom na izvorišnu oblast maritimno-polarni vazduh ne spada u jako hladne vazdušne mase te bi se temperature trebale kretati oko prosečnih vrednosti.

Minimumi od -8 do -2, ponegde uz vedru noć i oko -10,  a nad višim delovima regiona R3, R4 i R5 i oko -14 stepeni Celzijusa. Maksimumi u nizijama od -2 do +4 tako da se u ovoj nedelji mogu očekivati pvi “ledeni dani” (dan kada temperaturni maksimum ne pređe nulti podeok).

Obzirom na česte, pretežno snežne padavine u predelima preko 800mnv treba očekivati značajno povećanje visine snežnog pokrivača, dok bi se on u nizijama tokom ovog perioda uglavnom održavao ali se velike visine za sada ne očekuju.

 

Period od 24.12. do 31.12.
_____________


Poslednja nedelja u mesecu je sa prognostičke tačke veoma daleko, ali u ovom momentu stoji signal za nastavak hladnog perioda koji bi trebao početi u trećoj nedelji decembra.

Trenutno stoji signal za građenje anticiklona u širem postoru od  Skandinavije, preko Velike Britanije. Takav razvoj sinoptike bi uslovio promenu vazdušnih strujanja nad nama i severozapadno vazdušno strujanje bi okrenulo na istočno. U ovom momentu nema signala za ekstremno niske temperatuure, ali se umereni mrazevi uz pojavu “ledenih dana” mogu očekivati.

Sredinom ili u drugom delu ove nedelje može doći do jačanja uticaja ciklona nad Jadranom koji bi nam doneo padavin i manje otopljenje uz jačanje košave. Obzirom na ovakve vremenske prilike u višim predelima regiona R3 i R5 treba očekivati povećanje snežnog pokrivača, dok bi se nad većim delom nizija regiona R3, R1 i R3 on uglavnom održavao i malo povećavao.

Južni delovi regiona R5 koji su ispod 700mnv bi imali mešavinu kiše i snega te bi tamo ređe bilo pojave snega na tlu.

 

Marko Čubrilo

Legenda za regione:

R1 – Region Zapadne i Južne Bačke

R2 – Region severna Bačka, severni i srednji Banat

R3 – Region srednji i južni Banat, Stig i Braničevo

R4 – Region Srem, Mačva i Šumadija

R5 – Region centralna i južna Srbija