20.02.2023

Najbolje organsko đubrivo za baštu




Kada proizvodimo hranu u našoj bašti, izuzetno je važno da koristimo visokokvalitetno organsko đubrivo. Na taj način zemljište držimo plodnim, te nas ono snabdeva sa boljom i kvalitetnijom hranom.



Zašto je Plantella Organik najbolje organsko đubrivo?
_____________


U slučaju organskog đubriva – tačno znamo koliko hranljivih sastojaka stavljamo u baštansko tlo, kao što je i navedeno na proizvodu. Iz hranljivog sadržaja lako možemo saznati koliko azota (N), fosfora (P), kalijuma (K) i drugih mikronutrijenta sadrži đubrivo.

Tako znamo čime i koliko smo đubrili povrće, voće, bobičasto voće i sve ostalo. Plantella Organik ima kao bazu đubrivo od kokoški, tako da ne sadrži antibiotike ili druge neprikladne supstance. Zbog ove baze sadrži dosta fosfora (P) i kalijuma (K), kao i kalcijuma (Ca) i drugih mikronutrijenta. 



Plantella Organic - đubrenje njive

Plantella Organik takođe ukazuje u celokupnom sadržaju veliku količinu organskih materija. Što je veći ovaj podatak, kvalitetnije je organsko đubrivo. Plantella Organik sadrži čak 67% organskih materija. Organska materija u zemljištu će povećati sposobnost vezanja hranljivih materija i vode.

Pored toga, u peščanom zemljištu povezuje čestice zemljišta jednu sa drugom, a time omogućava bolje suzbijanje vode i hranljivih materija u zemljištu. Jako glineno zemljište postaje prozračnije, bolje prihvata vodu i zadržava je u svojim zalihama.

Suva materija je takođe važna informacija u organskom đubrivu jer ukazuje na to koliko vode sadrži. Što je veći procenat suve materije, bolje je. Plantella Organik sadrži čak 90% suve materije, što znači samo 10% vode. U praksi, to podrazumeva manju količinu đubriva po baštenskoj površini.

Plodnost zemljišta održava se dodavanjem organske materije i održavanjem humusa u zemljištu. Humus je veoma važan jer deluje kao skladište vode i hranljivih materija koje se vezuju za njega i dostupne su biljkama. Plantella Organik sadrži huminske i fulvo kiseline, koje su dve od tri komponente humusa. Na taj način jednostavno povećavamo količinu humusa u zemljištu.

Saveti za đubrenje Plantella Organikom
_____________


Sa Plantellinim đubrivom đubrimo u proleće, 2 nedelje pred početkom sejanja i sadnje. Na prekopanu zemlju pospite organsko đubrivo Plantella Organik u obliku peleta i nežno ga ukopajte u zemlju. Kad nije kišovito, zemljište  nakon toga treba dobro zaliti, da se peleti počnu topiti. Tako se đubriva lepo raspodele po zemljištu.



Pelete Organika

Za upotrebu u domaćoj bašti veoma je važno znati da je Plantella Organik toplotno obrađen, što znači da je bio izložen visokim temperaturama tokom proizvodnje. Na taj način se uništavaju svi štetni mikroorganizmi, bolesti, štetočine i korov. Stoga, ne moramo da brinemo o upotrebi ovog đubriva u sopstvenoj bašti.

Đubrenje sa dugotrajnim organskim đubrivom Plantella Organik je veoma zgodno pošto je praktično upakovano (Plantella Organik 7,5 kg i Plantella Organik 25 kg), lako za transport sa kolicima, a zbog svog oblika je veoma pogodno za upotrebu. To je razlog zašto ga koristimo i za đubrenje tokom sezone rasta.

Kako su naši eksperimenti pokazali prinos je moguće povećati čak 30% upotrebom ovog đubriva. Povećan je i sadržaj vitamina i suve materije u domaćim usevima.

Vanes Husić, univ. dipl. inž. agr.