25.05.2022

Nedeljna prognoza vremena za period od 25.05. do 31.05.




Očekivana sinoptika
_____________


Do noći između petka i subote ćemo se nalaziti u strujanju toplog i povremeno nestabilnog vazduha, dok u noći ka suboti sledi premeštanje jakog, hladnog, fronta.




Za vikend i početkom sledeće nedelje pod uticajem ciklona nad Jonskim morem i hladnog prodora sa severa sveže uz padavine.





Oko 30.05. postepena stabilizacija uz manje otopljenje.





Očekivani raspored i količina padavina
_____________


U sredu sredinom dana lokalno nad delovima regiona R5 mogući pljuskovi, dok se kasno posle podne i rano uveče nad delovima regiona R1, R2 i R4 simulira mogućnost jake destabilizacije atmosfere uz pojavu grmljavinskih pljuskova i lokalnih nepogoda.




Te moguće nestabilnosti bi se u prvom delu noći premeštale dalje ka delovima regiona R2, R3 i R4.




U noći ka suboti uz spuštanje hladnog fronta nove nestabilnosti prvo zahvataju delove regiona R1 i R2.





Očekivana ukupna količina padavina
_____________


Trenutne procene očekivane akumulirane količine kiše do 01.06. daju signal da bi nad velikim delom države došlo do akumulacije od preko 25mm talga, lokalno uz jače nevreme i preko 40mm taloga, dok se najmanja količina kiše očekuje nad delovima regiona R4 (centralna šumadija), jugu regiona R5 kao i na krajnjem severu regiona R2 gde bi se generalno akumuliralo do 5mm do 15mm taloga.





Očekivano kretanje temperature vazduha
_____________


U sredu veoma toplo, ponegde nad delovima regiona R1, R2, R3, i Pomoravlju regiona R5 maksimumi i preko +30 stepeni Celzijusa.




Posle nešto nižih ali i dalje visokih maksimuma koji se očekuju do vikenda u subotu sledi jače osveženje i za vikend kao i u ponedeljak sledeće nedelje maksimumi bi ponegde, posebno preko 700mnv mogli biti samo do oko +15 stepeni Celzijusa.




Do oko 01.06. će temperature verovatno biti malo ispod proseka bez obzira što će posle 31.05. malo otopliti.






Faktori nestabilnosti
_____________

 

U sredu posle podne i rano uveče parametri nestabilnosti će biti veoma visoki i nad velikom delom regiona R1, R2, severom regiona R3 i R4 mogu ići i preko 2500J/kg, to je dovoljno energije za jače vremenske nepogode na lokalnom nivou.





Jačina vetra
_____________

 

U sredu posle podne u iveče uz lokalne nestabilnosti, prvenstveno nad regionima R1 i R2 udari severozapadnog vetra i oko 20m/s.






Marko Čubrilo

Legenda za regione:

R1 – Region Zapadne i Južne Bačke

R2 – Region severna Bačka, severni i srednji Banat

R3 – Region srednji i južni Banat, Stig i Braničevo

R4 – Region Srem, Mačva i Šumadija

R5 – Region centralna i južna Srbija