13.03.2023

Nedeljna vremenska prognoza za period od 13.3. do 19.3.




Početkom nedelje osetno toplije vreme i u utorak se pčekuje maksimum, ponegde i preko +20 stepeni Celzijusa. Sredinom nedelje jače pogoršanje, padavine i osetno zahlađenje, preko 800 mnv se očekuje sneg. Oko 17.3. ponovo postoji opasnost od jutarnjih mrazeva, dok će zatim uslediti novo otopljenje.


Pregled po danima
_____________


U ponedeljak posle veoma hladnog jutra tokom dana pretežno sunčano i toplije. Vetar južnog smera tokom dana u pojačanju, dok će nad košavskim područjem početi umerena, a na udare i jaka, topla, košava. Jutarnji minimum do -3 do +4, a dnevni maksimum od +9 do +16 stepeni Celzijusa.

U utorak će se ka nama približavati jak hladan font koji će krajem dana usloviti sekundarnu ciklogenezu nad Jadranom. Tokom većeg dela dana malo do umereno oblačno, vetrovitio i toplo. Ponegde nad jugozapadom i zapadom regiona R5 i oko +21 stepen Celzijusa. Krajem dana jače naoblačenje i u toku noći ka sredi pogoršanje vremena praćeno kišom i ređom pojavom pljuskova prvo zahvata region R1 i zapad regiona R5, dok ć se u sredu pre podne proširiti i nad ostali deo Srbije. Nad jugoistokom regiona R5 će se do sredine dana uglavnom zadržati suvo vreme. Uz padavine treba očekivati promenu smera vetra koji će početi dolaziti iz pravca severa i severozapada i u zoni fronta može biti olujan, dok će najjači biti nad regionima R1 i R2.

U sreduće u većini mesta jutro biti najtopliji deo dana i sredinom dana bi se maksimumi trebali kretati od +3 ponegde nad regionima R1, R2 i zapadom regiona R5 do oko +12 koliko će biti na krajnjem jugoistoku regiona R5. Tamo se jače zahlađenje očekuje posle podne. U večernjim časovima hladno uz temperature od 0 do +5 stepni Celzijusa.

U delovima regiona R3, R4 i R5 koji su preko 800mnv kiša će brzo preći u sneg i tamo se do četvrtka pre podne očekuje do 5cm do 15cm novog snega. Više snega će biti u predelima preko 1000mnv. Postoji određena verovatnoća da kratkotrajnog snega bude i u delovima regiona R1 i R2 posebno u koliko se padavine zadrže u noći ka četvrtku.
 
U četvrtak tokom dana prestanak padavina uz delimično razvedravanje i dnevni maksimum do +4 do +9 stepeni Celzijusa, tako da će se sneg u predelima ispod 800mnv brzo otopiti. Severozapadni vetrar će polako slabiti.
 
Oko 17.03. jutra ponovo vrlo hladna uz rizik od pojave prizemnog mraza nad regionima R1 i R2 i mraza do oko -3 stepena Celzijusa u predelima preko 800mnv. Tokom dana će biti sve toplije i oko 19.03. će se dnevni maksimumi ponovo kretati i oko +19 stepeni Celzijusa. U narednih nedelju dana nad veći delom regiona treba očekivati od 7mm do 15mm taloga.

Marko Čubrilo

Legenda za regione:

R1 – Region Zapadne i Južne Bačke

R2 – Region severna Bačka, severni i srednji Banat

R3 – Region srednji i južni Banat, Stig i Braničevo

R4 – Region Srem, Mačva i Šumadija

R5 – Region centralna i južna Srbija