20.02.2023

Nedeljna vremenska prognoza za period od 20.2. do 27.2.




Tokom većeg dela nedelje malo do umereno oblačno, suvo i relativno toplo. U ponedeljak neznatno svežije u odnosu na vikend, a zatim do narednog vikenda znatno toplije od proseka. Za naredni vikend moguće jače pogoršanje vremena, konkretnije padavine, dok je oko 26.2. moguće i zahlađenje, posebno na zapadu i severu regiona.



Pregled po danima
_____________


U ponedeljak malo do umereno oblačno i uglavnom suvo. Samo još pre podne ponegde na jugu regiona R5 moguća pojava slabe kiše, a sneg samo preko 1000mnv. Duvaće umeren, nad regionima R1, R2 i istoku regiona R3 na udare i pojačan severozapadni vetar koji će uveče oslabiti. Dnevni maksimum od +5 do +13 stepeni Celzijusa. Najsvežije nad planinskim delom regiona R3 i R5.

 
Od utorka do narednog petka pod uticajem anticiklona, suvo, stabilno i relativno toplo vreme za ovaj deo godine. Duvaće slab, nad regionima R1 i R2 povremeno i umeren jugozapadni vetar. Jutarnji minimumi od 0 do +5, lokalno u kotlinama regiona R5 oko -4 stepena Celzijusa. Dnevni maksimum vrlo visok, uglavnom od +8 do +14, a oko srede ponegde i oko +18 stepeni Celzijusa, posebno nad regionima R1 i R2.
 
U naredni petak povećanje oblačnosti koje će ponegde usloviti pojavu prolazne kiše i to pre sevega nad regionima R1 i R2 kao i nad planinskim delom regiona R3, R4 i R5. Vetar jugozapadni, na planinama pojačan, a dnevni maksimum bez veće promene.

Za naredni vikend je moguće jače pogoršanje vremena koje će u subotu zahvatiti regione R1, R2 i zapad regiona R5 donoseći obilniju kišu, a lokalno može biti i grmljavine, dok će ostali deo regiona pogoršanje zahvatiti u nedelju. Kako će pogoršanje biti uslovljeno formiranjem sekundarnog ciklona nad Jadranom, a još nema tačne lokacije centra ovog ciklona neizvesno je kako će se temperatura tih dana kretati.

Poslednji proračun pokazuje da bi u nedelju i u ponedeljak uz jače zahlađenje osim kiše, nad regionima R1, zapadom regiona R5 i možda zapadom regiona R4 i R2 bilo i snega, te je tamo ponegde moguće i formiranje manjeg snežnog pokrivača, dok bi se nešto veći snežni pokrivač mogao javiti nad planinskim delom krajnjeg zapada regiona R5.

U subotu dnevni maksimum do +9 na severu regiona R1 do oko +15 na jugu regiona R5, a naredna dva dana bi mogao biti u opsegu od +1 nad regionom R1 i zapadom regiona R5 do oko +12 nad jugoistokom regiona R5. Vetar bi od subote nad regionima R1, R2 i severom regiona R4 i R5 okrenuo na severni smer.



Marko Čubrilo

Legenda za regione:

R1 – Region Zapadne i Južne Bačke

R2 – Region severna Bačka, severni i srednji Banat

R3 – Region srednji i južni Banat, Stig i Braničevo

R4 – Region Srem, Mačva i Šumadija

R5 – Region centralna i južna Srbija