20.03.2023

Nedeljna vremenska prognoza za period od 20.3. do 28.3.



Prvog dana perioda malo više oblaka uz ređu pojavu slabe kiše, zatim do narednog vikenda suvo i toplo. Oko 25.3. nestabilno uz grmljavinske pljuskove i malo svežije, dok je oko 27.3. moguće jače pogoršanje i zahlađenje.

 

Pregled po danima
_____________


U ponedeljak umereno do znatno oblačno, ali samo ponegde uz pojavu slabe kiše ili pljuska. Najveća verovatnoća za pojavu prolaznih padavina postoji nad regionima R1, R2, zapadom i jugozapadom regiona R5. Nad tim predelima će biti i malo svežije uz maksimum oko +14 stepeni Celzijusa, dok će se nad ostalim delom Srbije maksimum i dalje kretati oko +17 stepeni Celzijusa. Vetar će na kratko okrenuti na zapadni smer ali će uglavnom biti slab, dok će samo nad regionima R1 i R2 sredinom dana biti umeren.
 
Od utorka od naredne subote suvo i stabilno. Jutra prohladna uz lokalnu pojavu magle, ali tokom dana pretežno sunčano i relativno toplo uz slab, južni, vetar. Minimumi od +3 do +7 stepeni Celzijusa, dok će se maksimumi kretati od +14 do +21, a oko 23.03, lokalno i oko +23 stepena Celzijusa. U narednu subotu se očekuje prolazno pogoršanje koje će ponegde i to uglavnom nad regionima R1, R2 i zapadom regiona R5 usloviti pojavu grmljavinskih pljuskova, koji lokalno uz snažnu grmljavinu mogu biti i dosta jaki.

Nad ostalim delom Srbije ređa pojava pljuskova istog dana kasno posle podne. Uz pljuskove vetar u okretanju na zapadni koji u zoni pljuska na kratko može biti i vrlo jak. Dnevni maksimum do oko +12 na krajnjem severozapadu regiona R1 do oko +20 na jugoistoku regiona R5. Uveče i tamo svežije.
 
Posle kraće stabilizacije oko 27.03. se očekuje jače pogoršanje vremena uz kišu i grmljavinske pljuskove, jak severozapadni vetar i osetnije zahlađenje tako da bi na planinama preko 800mnv moglo biti susnežice i snega. Oko 28.03. relativno hladno uz maksimume koji bi se uglavnom kretali od +5 do +12 stepeni Celzijusa, što je ispod proseka za kraj marta.
 
U narednih nedelju dana najveći deo regiona bi trebao akumulirati od 15mm do 25mm taloga, što je oko ili malo iznad proseka za taj deo marta, dok bi najmanje kiše trebalo biti nad jugoistokom regiona R5 i istokom regiona R3 do oko 7mm taloga.

Marko Čubrilo

Legenda za regione:

R1 – Region Zapadne i Južne Bačke

R2 – Region severna Bačka, severni i srednji Banat

R3 – Region srednji i južni Banat, Stig i Braničevo

R4 – Region Srem, Mačva i Šumadija

R5 – Region centralna i južna Srbija