20.02.2021

Novi distributivni centar Savacoopa za vrhunsku logistiku

Vest napisao/la

Đorđe Simović

AS-RS system ili takozvani MINILOAD predstavlja potpuno automatizovano skladište kapaciteta 22.000 kutija, koje automatski kran navođen PLC tehnologijom skladišti i izdaje iz skladišta i tako umnogome smanjuje potrebu za manuelnim radom i pri tome povećava tačnost i efikasnost.

 


Kada imate 500 dobavljača, asortiman od 13.000 proizvoda, gotovo 3.500 kupaca, 50 vozila za distribuciju i više od 200 zaposlenih, logistika je jedan od najvećih izazova.

Četvrt veka uspešnog rada i rasta, kako na srpskom tako i tržištu regiona, kompanija “Savacoop” obeležila je na najbolji način, izgradnjom poluautomatizovanog distributivnog centra za vrhunsku logistiku u poljoprivredi.

Za samo godinu dana uz saradnju sa renomiranom austrijskom kompanijom “LN Consult” regionalni lider u oblasti uvoza i distribucije proizvoda za zaštitu bilja, opreme, alata i ostalog, kompanija “Savacoop” iz Novog Sada, uspela da završi poluautomatizovani distributivni centar za vrhunsku logistiku u poljoprivredi.
 





Izgradnjom novog distributivnog centra kompanija “Savacoop” prelazi sa manuelne tehnologije na modernu poluautomatsku tehnologiju sa jasno definisanim procesima i principima skladištenja i distribucije robe. Time značajno povećavamo kapacitete logistike što znači da ćemo u budućnosti biti brži i tačniji u isporuci, što je ključ za nastavak rasta kompanije. Sa izgradnjom distributivnog centra širimo polje delovanja na celu Srbiju uz izgradnju protočnog skladišta u mestu Ražanj u opštini Kruševac. Novi sistem za razliku od dosadašnjeg, ima veći skladišni kapacitet. Sada su sva skladišta centralizovana u jedno. Od efikasnije isporuke robe najveći benefit bi trebalo da imaju naši kupci koji se uvek mogu osloniti na našu preciznost i pouzdanost,” kaže Direktor logistike u kompaniji "Savacoop” Miroslav Đurica.

 
__________________

Karakteristike distributivnog centra

Na površini od 53.000 m2 , projektovan je i izgrađen distributivni centar od 24.000 m2. Od početka gradnje do puštanja u rad prošlo je godinu dana, što bi predstavljalo izazov i u redovnim okolnostima, a pogotovo kada se uzme u obzir situacija sa korona virusom, zatvorenim granicama, propisanim zdravstvenim merama i ostalim poteškoćama.

U ovom distributivnom centru realizovana su 3 tipa skladištenja, što čini oko 70% ukupnih kapaciteta: VNA regalno skladište ima kapacitet od 11.200 paletnih mesta, AS-RS Mini load ima kapacitet od 21.000 plastičnih kutija i oko 4.000 paletnih mesta dodatnog skladišnog prostora.


 

Automatizovana i polu-automatizovana skladišta na ovdašnjem tržištu su još uvek retkost. Da bi svima bilo jasno, poluautomatizovani distributivni centar znači da se roba od ulaza preko skladišta do isporuke navodi softverski kroz algoritme, što umnogome olakšava posao rukovaocu. Viljuškari koji odlažu robu su navođeni softverom pa su moguće greške minimalne, a optimizacija i efikasnost maksimalne. AS-RS system ili takozvani MINILOAD predstavlja potpuno automatizovano skladište kapaciteta 22.000 kutija koje automatski kran navođen PLC tehnologijom skladišti i izdaje iz skladišta i tako umnogome smanjuje potrebu za manuelnim ljudskim radom i pri tom povećava tačnost i efikasnost.” kaže Đurica.


 


Prema njegovim rečima, sa ovakvim timom stručnjaka (interno i eksterno) i visokim kvalitetom korišćenih materijala, tehnike i opreme, ali pre svega rada svih uključenih, nije nerealno očekivati da se prognoziran rast prometa do 2028. ostvari čak i nekoliko godina ranije. U svakom slučaju, plan je konstantno optimizovati sve procese u kompaniji radi povećanja efikasnosti i smanjenja troškova.