19.01.2023

Orhideja – kraljica cveća




Orhideja se od davnina smatra simbolom ljubavi i romanse. Jedan od najvećih razloga zbog čega se ljudi zaljubljuju u sobne orhideje je njen cvet.

Svaka vrsta orhideje ima različite zahteve za cvetanje i kod većine komercijalnih sorti veoma su jednostavni. Orhideje koje rastu na suncu ili gdje su povremeno sušna razdoblja imaju debelo, kožasto lišće s voštanom prevlakom koja štiti od isušivanja, vrste koje rastu više u seni imaju dugo i tanko lišće.


Presađivanje i prihrana - dva najvažnija faktora za uzgoj orhideja
_____________



Korak 1: Uputstvo pre presađivanja


Za bujno cvetanje, zdrav rast i razvoj preporučuje se presađivanje biljaka svake godine ili kada je saksija postala premala.

Znak upozorenja za presađivanje je i kada primetimo da većina korenja raste izvan saksije.

Najbolje vreme za presađivanje je neposredno nakon cvetanja ili pre novog perioda rasta i cvetanja.




Korak 2: Odabir pravog supstrata


Za presađivanje orhideja presudan je odabir supstrata pa je najbolji izbor Plantella specijalna zemlja za orhideje koja se sastoji od kore, kokosovih vlakana, tresetne mahovine i perlita.

Njegova karakteristika jeste da dobro upija vodu i hranljive sastojke, održava stabilnu strukturu, ne raspada se i ne trune.



Korak 3: Presađivanje orhideja


Nakon što uklonimo stari supstrat i odrežemo oštećeno korenje biljka se stavi u posudu i između korenja se stavi Plantella specijalna zemlja za orhideje i zatim lagano utisne kako bi se popunili svi prazni prostori.

Nakon presađivanja saksiju zajedno sa biljkom potpiti u vodu tako da podloga bude potpuno natopljena vodom. Kada se saksija izvadi iz vode višak vode je potrebno ostaviti da se dobro ocedi
.




Prihrana orhideja
_____________


Orhideje katakteriše relativno spor rast uz mali godišnji prirast zelene lisne mase pa zato zahteva pažljiv pristup kada je prihrana u pitanju. Kada se orhideja ne prihranjuje to negativno utiče na njen razvoj i smanjuje se bujnost i cvetanje. Orhideje vrlo lose podnose prevelike količine prihrane pa je potrebno obratiti pažnju na količinu koja se primenjuje.

Kada upotrebljavamo Plantella tabs za orhideje nećemo pogrešiti kada je doziranje u pitanju – ovo đubrivo u obliku šumećih tableta upotrebljava se za ravnomernu i pravilnu prihranu svih vrsta orhideja.




Zalivanje orhideja
_____________


Hlor je veoma štetan za ovu biljku pa je za zalivanje potrebno koristiti kišnicu, destilovanu vodu ili vodu koja je odstajala nekoliko dana. Ukoliko supstrat u kojem raste orhideja nema u sebi dovoljno hranljivih materija biljku je potrebno redovno prihranjivati kroz zalivanje.

Biljke se zalivaju tako što se cela saksija potopi u vodu i ostavi nekoliko sati kako bi supstrat upio dovoljnu količinu vode. Nakon toga se dobro ocedi kako ne bi došlo do razvoja bolesti ili truljenja.