18.02.2022

Predstavljen novi fungicid Fontelis®




Kompanija Corteva u saradnji sa Savacoop-om predstavila je u hotelu „Borkovac“ u Rumi svoj novi fungicid Fontelis®. Gosti su bili agronomi sa voćarskih imanja, proizvođači jabuke kao i savetodavci u oblasti voćarstva.

Fontelis koji je je prezentovao rukovodilac stručne službe Savacoop-a, dipl. inž. Aleksandar Jotov, izazvao je veliku pažnju voćara uz brojna pitanja o prednostima i načinu delovanja. Reč je o fungicidu iz grupe SDHI, na bazi aktivne supstance pentiopirad koja se prvi put pojavljuje na našem tržištu.

Najveća primena ovog proizvoda očekuje se u zasadima jabuke jer Fontelis® ima odlično delovanje na čađavu krastavost, pepelnicu ali i Botrytis i Alternariu. Prava pozicija mu je oko cvetanja jabuke, kada se njegov spektar delovanja može najbolje upotrebiti.

Proizvođači breskve, nektarine i kajsije takođe će imati veliku korist od novog fungicida; odličan je u suzbijanju truleži cvetova i grančica („monilija“) ali i truleži plodova uz kratku karencu - svega 3 dana. Istovremeno, suzbija i pepelnicu pa su troškovi samim tim i niži.

Za proizvodnju jagode Fontelis® je novo oružje za suzbijanje najveće opasnosti po proizvodnju - sive truleži. Visoka efikasnost uz nisku dozu primene (0,9 l/ha) obezbeđuje dobro cenovno pozicioniranje što će proizvođači znati da dobro iskoriste.