05.04.2022

Preporuke naših stručnjaka za izbor tretmana u ratarskim kulturama nakon prošlonedeljnih padavina

Vest napisao/la

Dipl. inž. Aleksandar Jotov





Pšenica
_____________


Usevi pšenice su, nakon martovske suše, dobili i željenu kišu. Padavine su bile u čitavoj zemlji, u količini od 10-30 l/m2. Ova količina padavina je dovoljna da osveži usev i aktivira usvajanje hraniva.

Trenutno se pšenica nalazi, zavisno od roka setve, u fazi kraja bokorenja do potpuno formiranog prvog kolenca. Može se očekivati da će padavine, uz duže zadržavanje vlage zbog nižih temperatura, pogodovati razvoju bolesti lista ali i korova.

Prvi tretman pšenice trebalo bi izvesti u narednih 7 dana kada se očekuju i više temperature. Savacoop preporučuje sledeću kombinaciju sredstava za zaštitu bilja i folijarnih hraniva:

  1. Orius® 25 EW - 0,5 l/ha - protiv bolesti lista (pepelnica, septorioza)
  2. Meteor® – 10 g/ha – suzbijanje širokolisnih korova
  3. Lebosol Cereale Mix – 1 -1,5 l/ha – folijarno hranivo sa kompleksom mikroelemenata specijalizovano za pšenicu. Neophodno usevu koji je iscrpljen dugotrajnom sušom (12,6 %Mg + 11,5%Mn+ 4,9%Zn+1,6 % Cu + 1,7%N)
  4. Gramino B - 0,5 l/ha – visokokoncentrovano mikrobiloško hranivo na bazi korisnih mikroorganizama roda Bacillus (B.subtilis + B.pumilus min. 8 x10¹⁰ cfu/ml). Zahvaljujući metabolitima bakterija pozitivno utiče na rast i prevazileženje stresa.

Za regione gde je prisutna visoka zakorovljenost divljim ovsem (Avena fatua) preporučujemo herbicid Hussar® Evolution 1,25 l/ha, kompletan herbicid koji uspešno suzbija širokolisne i travne korove u pšenici. Ovo se posebno odnosi na istočnu i zapadnu Srbiju, Šumadiju, delove južne Srbije; takođe, u novije vreme primećena je visoka infestacija i u Vojvodini, pre svega okolina Novog Sada ali i veći deo ritskih terena.




Pšenica, sorta Basmati, izgled useva pre padavina (foto: Jovan Borović, Rukovodilac semenske proizvodnje Savacoop)


Ječam
_____________


Ječam se takođe nalazi na kraju bokorenja, a tretman fungicidima bi trebalo obaviti što pre jer su simptomi mrežaste pegavosti (P.teres) na većini useva već prisutni.

Savacoop preporučuje:

  1. Census® (azoksistrobin+ciprokonazol) – 0,75 l/ha – izuzetno efikasan protiv bolesti ječma, pre svega mrežaste pegavosti
  2. Meteor® – 10 g/ha – suzbijanje širokolisnih korova
  3. Lebosol Cereale Mix – 1 -1,5 l/ha – folijarno hranivo sa kompleksom mikroelemenata specijalizovano za strna žita. Neophodno usevu koji je iscrpljen dugotrajnom sušom (12,6 %Mg + 11,5%Mn+ 4,9%Zn+1,6 % Cu + 1,7%N)
  4. Gramino B - 0,5 l/ha – visokokoncentrovano mikrobiloško hranivo na bazi korisnih mikroorganizama roda Bacillus (B.subtilis + B.pumilus min. 8 x10¹⁰ cfu/ml). Zahvaljujući metabolitima bakterija pozitivno utiče na rast i prevazileženje stresa.



Bolesti ječma su već prisutne, tretman obaviti što pre (foto: Jovan Borović, Rukovodilac semenske proizvodnje Savacoop)



Uljana repica
_____________


Uljana repica se nalazi u fazi razvoja pupoljaka. Biljke su nešto niže zbog dugotrajne suše, ali se u ovom periodu može očekivati intenzivan porast posle padavina i aktivacije hraniva.

Primećena je i pojava repičinog sjajnika (M.aeneus) pa tretman treba obaviti što pre, insekticidima kontaktnog delovanja. Ne tretirati usev kada počne cvetanje kako se ne bi ugrozile pčele, važno je naglasiti, da tretman u cvetanju nema nikakvu svrhu jer repičin sjajnik u tom periodu ne pravi nikakve štete.


Savacoop preporučuje:

  1. Savate® CS – 0,2 l/ha – u cilju suzbijanja repičinog sjajnika
  2. Orius® 25 EW – 0,5 L/ha – suzbijanje bolesti uljane repice
  3. Lebosol Raps Mix – 2l/ha - mikroelementarno hranivo dizajnirano za uljanu repicu ( 9,2 % S+8,7% Ca+4,8% Mn+4,1% B +0,5% Mo). Sumpor podstiče sintezu ulja, bor za oplodnju, kalcijum za čvrstoću stabla.



Uljana repica u fazi razvoja pupoljaka (foto: PSS Vrbas)