20.06.2022

Preporuke za tretman soje i vinove loze u skladu sa trenutnim vremenskim uslovima

Vest napisao/la

Aaleksandar Jotov




Soja
_____________


Tretmani herbicidima u soji su uglavnom završeni. Zahvaljujući visokim temperaturama ubrzana je pojava štetočine soje, stričkovog šarenjaka (Vanessa cardui). Stričkov šarenjak pored soje oštećuje i korovske biljke, posebno iz familije Asteraceae kao što je palamida.

Ova štetočina ima 2-3 generacije godišnje, gusenica pravi štetu, u početku nagriza listove, a kasnije upreda čitav list i u potpunosti ga uništava. Prag štetnosti je 1-2 gusenice po biljci soje. Najčešće napada sa oboda parcele, šireći se sa korovskih vrsta. Već se mogu naći odložena jaja i piljenje gusenica može se brzo očekivati.

Često je tretman samo oboda parcele i dovoljan.

Za suzbijanje stričkovog šarenjaka može se koristiti Savate CS 5 u dozi od 0,3l/ha, tretman treba izvršiti rano ujutro, temperature ne bi smele da budu više od 25⁰ C.



U cilju povećanja prinosa i smanjenja eventualnih fitotoksija od prethodnih herbicidnih tretmana predlažemo Yield ON u dozi od 2 l/ha. Yield ON je biostimulator najnovije generacije i jedinstvenog sastava. U sebi sadrži aktivne sastojke biljnog porekla (fam. Fucaceae, Chenopodiaceae, Poaceae) i ubrzava deobu ćelija, njihovo širenje, sintezu i transport masti i šećera. U soji se primenjuje u ovom periodu, upravo u fazi cvetanja soje. Proizvod je kompanije Valagro.



Vinova loza
_____________


Opasnost od plamenjače vinove loze i dalje traje. Povremeni pljuskovi stvaraju uslov za razvoj bolesti jer dolazi do povećanja vlažnosti i pada temperatura. Za suzbijanje plamenjače vinove loze preporučujemo Momentum F, sistemični fungicid u dozi od 3-4 kg/ha. Momentum F je vrlo efikasan, izrazito sistemičan (kreće se i naviše i naniže u biljci) a takođe podiže i ukupnu otpornost zasada na napad bolesti. Folpet koji se nalazi u proizvodu ima dodatno delovanje na sivu i crnu trulež.

Za suzbijanje pepelnice u toku je kritičan period kada bobice mogu biti zahvaćene a povremene kiše pogoduju podizanju relativne vlažnosti vazduha što pogoduje razvoju bolesti. Treba upotrebiti kvalitetne fungicide za pepelnicu, na primer Sercadis 0,15 l/ha.



Ovo je period i kada vinova loza intenzivno troši hraniva pa se često pojavljuje i nedostatak magnezijuma. U cilju otklanjanja ove pojave preporučuje se Lebosol Magsoft. Doza primene je 3-5 l/ha, niža doza kod preventivne upotrebe a viša za lečenje simptoma.

Tretman treba izvesti 2-3 puta u vegetaciji, važan je za fotosintezu, obojenost bobica i sazrevanje lastara. Ne sadrži azot i ne izaziva nepotrebno bujanje vinove loze. Prvi tretman izvesti upravo u ovoj fazi, pred zatvaranje grozda.