07.03.2023

Rasad povrća koji možemo sami da uzgojimo




Tokom zime počinjemo sa uzgojem i setvom povrća. Ukoliko želimo da uzgojimo sopstvene sadnice, moramo izabrati kvalitetan semenski materijal, kvalitetno zemljište i obezbediti pravo okruženje za razvoj rasada u zdrave i mlade biljke.



Seme za sopstvene potrebe
_____________


Da bismo bili zadovoljni rodom, potrebne su nam dobro razvijene sadnice sa snažnim korenovim sistemom, stabilnim rastom i dobro razvijenim listovima i stabljikom. Prilikom kupovine semena obratite pažnju na poreklo, godinu proizvodnje i klijavost. Seme možete sami i uzgojiti ali imajte na umu da seme ima različito vreme klijanja.

Seme celera, dinje i krastavca duže zadržava klijavost. ali samo ukoliko se čuva na hladnom i suvom mestu.


Provera klijavosti semena
_____________


Seme možete sami uzgojiti ali je mnogo lakše ukoliko ga kupite jer je izbor svake godine sve veći. Kupljeno seme na svom pakovanju mora sadržati deklaraciju na kojoj je navedena klijavost.

Ukoliko kod kuće imate staro seme, najbolje je uraditi test klijavosti:

  • Uzmite nasumično od 10 do 20 semenki i stavite ih na tanjir između dva sloja kuhinjskog ubrusa. Možete upotrebiti gazu ili običan papir.
  • Navlažite papir i tanjir stavite na tamno mesto ili pokrijte kako bi semenke bile na mračnom
  • Začinsko bilje, šargarepa, peršun i cveće klijaju na svetlosti tako da njihovo seme ne pokrivajte
  • Stavite na toplo mesto
  • Ukoliko najmanje jedna polovina semena nije proklijala, seme je beskorisno
  • Ako na semenu uočite crni ili sivi sloj ili je seme sluzavo, to je znak da je zaraženo gljivičnom bolešću. Tako seme se baca.




Zemlja za sadnice
_____________


Kvalitetno zemljište omogućava brz razvoj korenovog sistema a samim tim i jače sadnice. Zemljište obezbeđuje sadnicama sve neohodne hranljive materije i optimalno zadržavanje vode.

Za setvu upotrebljavamo specijalni supstrat visokog kvaliteta za setvu i pikiranje Bio Plantella Start koji se sastoji od 100% prirodnog treseta i ima posebno prilagođen sastav za sadnice. Fina struktura obezbeđuje da čim se rizom razvije na raspolaganju ima obezbeđenu dovoljnu količinu vlage i hranljivih materija. Bio Plantella Start obezbeđuje brzo ukorenjavanje i jači početni rast.

Odgovarajuće posude za sejanje, saksije ili posude za seme napunimo supstratom, zatim u njih polažemo seme i prekrivamo slojem suptrata. Najbolje je svake godine koristiti nove posude jer na taj način izbegavamo prenošenje raznih bolesti koje se mogu naći u zaraženom semenu.



Za setvu možete upotrebiti i kartonske kutije od jaja ili ljuske od jaja. Nakon nicanja semena dovoljno je da kutiju razdvojite na delove i posadite direktno u zemlju zajedno za kutijom. Ukoliko ste seme sejali u ljusku jajeta, sadite ga direktno u zemlju sa ljudskom.




Uslovi za podizanje rasada
_____________


Odmah nakon setve možemo ubrzati klijanje zasejanog semena tako što ćemo saksije u koje smo sejali seme pokriti providnom folijom. Foliju skinite odmah nakon što seme proklija jer biljci morate obezbediti dovoljno svetlosti i toplote.

Na početku rasta biljci su potrebne visoke, a pre svega ujednačene dnevne i noćne tremperature. Biljke možemo postaviti na radijator, ali je potrebno upotrebiti i komad stiropora ispod saksija kako korenov sistem ne bi doživeo šok.




Temperature je veoma važan faktor za uzgoj rasada, ona se razlikuje od vrste kulture koju želite da gajite:


Vrsta povrćaT (C˚) za nicanjeT (C˚) za 1. listT (C˚) za 2-3. lista
Salata16-1814-168-12
Kupusnjače22-2416-2014-16
Paprika25-2718-2016-18
Plavi patlidžan25-2718-2016-18
Paradajz24-2616-1814-15
Krastavac22-2416-1815-16
Tikvica25-2616-1815-16


Svetlost igra važnu ulogu u uzgoju jer stabljike biljaka ne smeju biti istegnute. U danima kada je osvetljenje oslabljeno potrebno je smanjiti temperaturu u prostoriji i nužno smanjiti zalivanje. Sadnice je potrebno postaviti na mesto sa puno svetlosti ali nakon nicanja nežne biljke ne treba izlagati direktnoj svetlosti.

Za zalivanje upotrebljavamo fajtalicu jer je tlo potrebno navlažiti. Ukoliko bismo sadnice zalili kantom za zalivanje sprali bismo svo seme. Pojedine biljke možemo zaliti i uz pomoć kašike.


Rasad: pravo vreme za setvu plodovitog povrća
_____________


Plodovito povrće je veoma važan deo povrtnjaka. Veoma je zahtevno kada je nicanje u pitanju, potrebna im je temperatura od 25˚C.

Setva plavog patlidžana jedna je od prvih u kalendarskoj godini, što podrazumeva setvu već u januaru mesecu, a krajnji rok je početak marta. Biljci je potrebno mnogo toplote i vremena kako bi bila pogodna za presađivanje na otvorenom.

Paprici, patlidžanu i tikvicama potrebna je temperatura od 25˚ do 27˚C da proklijaju. Nakon nicanja i formiranja prvog pravog lista potrebna im je temperatura od 18-20˚C, a za svaki sledeći list dva stepena manje ali nikako ispod 15˚.




Istovremeno održavamo optimalnu temperaturu u prostoriji za uzgoj i pazimo da ona ne raste preterano. Na ovaj način uspešno usporavamo rast i razvoj zelenog dela sadnice.

Paradajz niče brže i potrebna mu je temperatura od 24-26˚C, u leje se seje početkom marta ili kasnije.






Rasad: pravo vreme za setvu salata i kupusnjača
_____________


Kada je salata u pitanju najbolje bi bilo da je sejemo direktno. Nikada ne sejemo celokupnu količinu semena, samo onoliko koliko možemo da upotrebimo za 10 dana. Nakon toga sejemo sledeća dva reda i tako dalje. Na ovaj način uzgajamo onoliko koliko možemo da upotrebimo.




Kupusnjačama (kupus, karfiol, brokoli) su potrebni isti uslovi kao i salati ali im je potrebna veća saksija jer imaju jači korenov sistem.


Setva na otvorenom
_____________


Uslov za setvu na otvorenom je temperatura zemlje koja mora iznositi najmanje 5˚C, najbolje početkom ili sredinom marta.



Osim zelene salate, na otvorenom uspešno uspeva i pasulj, na koga se često zaboravi. Za brže i uspešnije klijanje seme je preko noći potrebno potopiti u toplu vodu. Poslednji rok za setvu je početak aprila jer je pasulj osetljiv na visoke temperature.

Grašak se takođe seje direktno na stalno mesto od početka marta jer u poređenju sa pasuljem uspešno klija i na nižim temperaturama.