07.05.2021

Ukrasno i korisno balkonsko bilje - Trikovi za bujno cvetanje tokom čitave sezone




Ove godine u trendu su saksije sa skladnim kombinacijama boja mirisnih i jestivih biljaka. Međutim, koje biljke odabrati za ovogodišnje uređenje balkona i okućnica? Uprkos maloj količini zemlje, koju će deliti u saksijama, balkonske biljke mogu bujno cvetati tokom čitave sezone. Ali za postizanje takvih rezultata, potrebna nam je dobra zemlja, umereno zalivanje i odabrana hraniva.

Iskombinujte tamnolisnu žalfiju, origano, kovrdžavi peršun, lisnati luk, tamjan i lavandu! Nekom od kombinacija dobićete bogatu, a istovremeno i korisnu saksiju sa jestivim biljem na Vašem balkonu.

Viseće saksije su još uvek u trendu, a u njih sadimo biljke sa sličnim potrebama, kao što su: Surfinije i Milion zvončića. Umesto ukrasnih cvetnica možete odabrati ukrasne jagode – slatka i mirisna kombinacija visećih jagoda, koje cvetaju u tri boje, privlače i mirisom i izgledom.

Pažljivo birajte zemlju i hraniva


Kada kupujete biljke, nabavite najbolji supstrat i hraniva, kojima ćete vašim lepoticama održavati najbolju kondiciju najmanje 6 meseci u tim njihovim malim domovima. Odličnu podlogu za mlade biljke dobićete ako saksiju pre sadnje do vrha napunite zemljom Plantella Ideal za rastresitu strukturu. Bioaktivna glina povećava sposobnost korena da apsorbuje potrebnu vodu i hraniva iz tla. Ovaj humusni treset odlikuju biljna bio vlakna koja poboljšavaju aktivnost i strukturu tla, čime se omogućava brza obnova i razvoj korena.

Moramo biti svesni da biljke u kombinacijama zahtevaju uravnoteženu prihranu bez gomilanja ili nedostatka hraniva. Za prihranu najčešće koristimo tečna đubriva, lako rasvorljiva u vodi, koja omogućavaju da biljka u svakoj fazi razvoja dobije dovoljne količine hraniva.

Za đubrenje cvetnih balkonskih biljaka koristimo jedinstveno i visokokvalitetno tečno đubrvo sa dodacima organskog porekla – Plantella List za lepše i zelenije listove i Plantella Cvet sa aktivatorima cvetanja. Oni su obogaćeni vitaminima, ekstraktima morskih algi, sadrže posebne vitamine B grupe (pre svega B1 i B6), koji su važni za veću otpornost i lepši izgled biljke.

Ogledima je dokazano, da Plantella Cvet stvara i više od 30% korena i više lisnih grana, a s tim i više cvetova. Takođe, cvetanje je produženo do kasne jeseni.