16.03.2023

Veštačka inteligencija - tehnologijom do unapređenja u poljoprivredi




Mogućnosti za primenu veštačke inteligencije u poljoprivredi su izuzetno široke. Konsultanti, savetnici, predavači, trgovci – zaposleni u ovim sferama će prvobitno imati pomoć od ove tehnologije, koja će veoma brzo preuzimati ulogu direktnog sagovrnika onima kojima su te usluge potrebne. I to veoma brzo!
_____________


U poljoprivredi će u bliskoj budućnosti mnogi morati da menjaju radno mesto. Doći će do velike promene u strukturi radne snage. Naročito u delu usluga i savetovanja. Razlog tome je skora praktična primena veštačke intelegencije.

Termin „veštačka inteligencija“ prvi put je usvojen još davnih 50-ih godina prošlog veka. Od tada vrhunski naučnici širom sveta rade na njenom usavršavanju u cilju njene praktične primene. Za obične ljude veštačka inteligencija je nešto imaginarno, nešto što će se možda desiti u dalekoj budućnosti i nešto što na njih neće imati uticaja. Naročito u sektoru poljoprivrede, koja je u odnosu na druge grane industrije tek na vratima digitalizacije.

Međutim, veštačka inteligencija je već sada opipljiva, tu je, spremna da zauvek izmeni naše živote.

ChatGPT četbot 
_____________


Sigurno ste već čuli za „ChatGPT“ četbot (ako niste probajte da „pričate“ sa njim, iznenadićete se). Kompjuterski program koji je dizajniran da na, gotovo prirodan način, komunicira sa ljudima. Sistem koji vam ljudskim jezikom može dati objašnjenja ili savete za razne situacije ili probleme sa kojima se suočavate na zapanjujući način.


U pitanju je probna verzija, koja toliko toga može da kaže. Razvija je startap kompanija Open AI, gde je jedan od članova borda direktora bio Ilon Mask (osnivač „Tesle“), kao i jedna od najvećih svetskih IT komapnija Microsoft. Investirali su milijardu dolara, a pregovaraju za novu tranšu od dodatnih 10 milijardi. Mislim da ovo dovoljno govori o potencijalu koji je i sam Microsoft video u ovoj tehnologiji.





Mogućnosti za primenu ove tehnologije su izuzetno široki.Konsultanti, savetnici, predavači, trgovci – zaposleni u ovim sferama će prvobitno imati pomoć od ove tehnologije, koja će veoma brzo preuzimati ulogu direktnog sagovrnika onima kojima su te usluge potrebne. I to veoma brzo. Osnova je kreirana. Sa resursima koji su dati za dalji razvoj, možemo da kažemo da je preostalo fino podešavanje. Povezivanje veštačke inteligencije sa sistemima vođenja kooperacije, senzorima, dronovima i slično, će dati potpuno novu dimenziju organizovanja poljoprivredne proizvodnje.

Na pragu smo nove ere u svim segmentima našeg živora. Veštačka inteligencija će sigurno „preko reda“ ući i u poljoprivredu. Nećemo dugo čekati na nju. Ona će predstavljati novu industrijsku revoluciju, koja će, kao i sve prethodne imati velke, kako pozitivne tako i negativne posledice na celo društvo.

Očekuju nas velike promene i velika prilagođavanja kompanija, pojedinaca i državnih sistema.

 

Digitalizacija je sadašnjost, veštačka inteligencija budućnost
_____________


Digitalizacija je trenutni korak, a već sledeći će biti veštačka inteligencija. Kada je o digitalizaciji reč, srpski startap Agrines razvio je softver koji omogućava kompanijama u oblasti poljoprivrede da na efikasniji način organizuju svoju kooperaciju.

Povezuju kooperaciju sa poljoprivrednicima, omogućavajući im bržu i lakšu komunikaciju, trgovinu i savetovanje u oblasti zaštite bilja, istovremeno optimizujući proces vođenja svih informacija vezanih za ulaz robe, vođenje stanja u skladištima i prodaju.


Verujemo da kompanije i pojedinci moraju da gledaju napred i imaju sliku šta nas čeka u budućnosti. Uspešni su oni koji su deo izgradnje budućnosti i oni koji su svesni promena.

Gradimo sistem koji pomaže svima u poljoprivredi da povećaju svoj potencijal i ukazujemo na promene koje su neizbežne.




Miloš Janjić, Agrines