07.10.2022

Zaštita i folijarna ishrana strnih žita u jesen

Vest napisao/la

Aleksandar Jotov




Jesenja nega useva strnih žita podrazumeva suzbijanje cikada i biljnih vašiju kao zaštitu od viroza. Obično se o folijarnoj ishrani strnih žita razmišlja u proleće. Manje se zna o važnosti korišćenja mikroelemenata u jesen.

Pripreme za setvu pšenice i drugih strnih žita uveliko su u toku. Najveći deo površina pod suncokretom je već požnjeven, a kao naredni usev najčešća su strna žita. Žetva drugih useva, oštećenih od suše takođe je već počela. Nedavna obilna kiša stvara uslove za kvalitetnu predsetvenu pripremu.

Veliko interesovanje proizvođača za setvu strnih žita predstavlja logičnu raspodelu rizika. Teško je predvideti kakvi će uslovi za proizvodnju biti naredne godine, ali činjenica je da živimo u periodu klimatskih promena. Proizvodnja ozime pšenice i ječma daje sigurnost proizvođačima da će ostvariti dobit i u teškim uslovima proizvodnje. Ne treba zanemariti činjenicu i da stočari pomeraju svoj fokus sa kukuruza kao osnovne hrane ka ječmu, gde je proizvodnja sigurnija.

Savacoop poseduje odličan izbor vrhunskih sorti pšenice, ječma i tritikalea, dorađenih u pouzdanim doradnim centrima. Izbor fungicida za tretman semena i kvalitetna dorada garancija su proizvođačima za odličan start, ujednačenost useva uz visok potencijal prinosa koji ovi usevi mogu da ostvare uz pomoć dobre agrotehnike i nege. Nema potrebe posezati za prividnim uštedama kroz setvu nedeklarisanog semena jer kasniji gubici u prinosu daleko prevazilaze investiciju u dobro seme.


Suzbijanje cikada i biljnih vašiju kao zaštita od viroza
_____________


Prisustvo cikada i biljnih vašiju u jesenjem periodu predstavlja ozbiljnu opasnost po usev. Ove štetočine ne prave toliko intenzivne direktne štete (mada ni to nije zanemarljivo) ali prenošenjem virusa kao što je danas verovatno najčešći virus patuljavosti pšenice (WDV) i sve češći virus crtičavog mozaika (WSMV) pšenice. Simptomi su zaostajanje u porastu, hloroza listova a klasovi često ostaju sterilni (kod virusa patuljavosti pšenice) dok se kod virusa crtičastog mozaika pšenice javlja zaostajanje u porastu, hloroza koja prelazi i u crvenilo a klas se često i ne formira. Virusima može biti zahvaćeno i preko 50 % useva.

Zato je suzbijanje vašiju i cikada neophodna mera zaštite. Treba pratiti usev od samog početka jer se cikade često pojavljuju na tek ponikloj pšenici. Reagovati treba što pre a ako je jesen duga i topla potrebno je ponekad i više tretmana. Naša preporuka je Savate CS 5 u dozi od 0,2 l/ha. Insekticid je iz grupe sintetskih piretroida, brzogi snažnog delovanja pa insekt odmah prekida sa ishranom što je i cilj.




Cikada Psammotettix aliens, potvrđeni prenosilac virusa patuljavosti pšenice




Simptomi virusa patuljavosti pšenice (WDV) i virusa crtičavog mozaika pšenice (WSMV)


Folijarna ishrana pšenice

_____________


Obično se o folijarnoj ishrani strnih žita razmišlja u proleće, ukoliko je usev dobar, proizvođači traže način kako da dobiju dodatni prinos, ako su uslovi nepovoljni, dodaju se biostimulatori (Megafol  npr.) u cilju prevazilaženja stresa. Ovo je logično i takva praksa ima agronomsko opravdanje. Manje se zna o važnosti korišćenja mikroelemenata u jesen.

Za jesenji period naša preporuka je: Lebosol Cereale Mix u dozi od 1-1,5 l/ha. Trebalo bi ga primeniti do ulaska u zimu a može se iskoristiti jedan od tretmana protiv cikada ili vašiju, pa primeniti zajedno sa insekticidom.

Svaki od ovih mikroelemenata ima važnu funkciju za pšenicu, posebno u jesenjem periodu. Mangan je veoma značajan u sintezi proteina a zajedno sa magnezijumom igra ključnu ulogu u sintezi hlorofila. Ozima pšenica provodi dobar deo vegetacije u uslovima kratkog dana pa je stvaranje hlorofila i maksimalno korišćenje sunčeve svetlosti od ozbiljnog značaja za prinos. Cink je bitan za sintezu auksina, hormona koji utiče na porast. Bakar je takođe važan u sintezi proteina a nedostatak izaziva žućenje vrhova lista (bolest belih listova) kao i do problema sa oprašivanjem. Minimalna količina azota je tu samo da omogući usvajanje mikroelemenata ne podstiče preterani rast u jesenjem periodu.

Lebosol Cereale Mix pozitivno utiče na:
• Otpornost na niske temperature
• Bolju fotosintezu u uslovima kratkog dana
• Bolje bokorenje
• Usvajanje azota

Lebosol Cereale Mix sadrži: 11,5% mangana (Mn), 4,9% ukupnog cinka (Zn), 1,6% bakra (Cu), 12,6% magnezijuma (Mg) i 1,7% azota u urea obliku.



Dipl. inž. Aleksandar Jotov, stručna služba Savacoop-a