Jednogodišnja začinska i lekovita biljka, mirisa i ukusa ljutkastog, sličnog biberu. Bere se pred cvetanje, a zatim u punom cvetu zbog velikog sadržaja etarskog ulja. Odlikuje se ravnom i vrlo razgranatom stabljikom grmolikog oblika. Ima uske i duguljaste listove, a ispod njih se razvijaju sitni cvetovi. Biljka poraste na visinu od 30 do 40 cm. Može se sejati u bašti ili u gredice.
Posejan uz pasulj ili luk, poboljšava rast i ukus povrća, i odbija biljne vaši. Sporo klija, odgovaraju mu mesta s puno sunca i toplote, a kad jednom poraste, otporan je i vrlo dobro podnosi sušu, ali i hladnoću. Bere se pre ili za vreme cvetanje, a za sušenje je najjednostavniji način iseći stabljiku tik iznad zemljišta, povezati u snop i sušiti obešenu na suvom, tamnom i prozračnom mestu. Kada se osuši, sitno se isecka i može se koristiti kao začin.
Čubar se dodaje u različita jela, a svojim ljutkastim ukusom podseća na biber. Manje iritantno deluje na sluznicu želuca i creva pa je zdraviji od bibera. Mirisom podseća na origano, timijan i majčinu dušicu. Njegovo bitno svojstvo je da deluje protiv nadutosti pa se dodaje u jela poput pasulja, boba, graška i drugih mahunarki (zbog čega je Nemci zovu pasulj trava). Koristi se i kao čaj koji dobro deluje na probavni sistem. Blagotvoran je u lečenju proliva, kod želučanih i crevnih grčeva, a dobar je i za dijabetičare.
SETVA U ZATVORENOM PROSTORU:
Optimalan rok setve: krajem zime (u biorazgradivim saksijama ili većim saksijama)
SETVA NA OTVORENO POLJE:
Optimalan rok setve:april
Presađivanje na otvoreno polje: ne podnosi oštećenja korena pri presađivanju
Razmak u redu: 30 cm
- Brend Floris
- Vrsta proizvoda Čubar
- Optimalno vreme setve u polju April,Mart
- Razmak između redova 25-30 cm
- Razmak u redu 20-25 cm