Arlo® i Kvirin®

Strategija protiv rezinstentnog sirka


Arlo® i Kvirin® (fluazifop p butil 150 g/l) su standardni herbicidi čije se aktivne materije uobičajeno koriste za suzbijanje travnih korova (uključujući i divlji sirak iz rizoma) u soji, suncokretu, šećernoj repi, uljanoj repici i povrću...

Ovakvi herbicidi najbolji su način „čišćenja“ njiva od divljeg sirka, uz korišćenje glifosata (Sikario) nakon žetve strnina.

Visok kvalitet od odabranih proizvođača

Kompanija Savacoop se u odabiru generičkih proizvođača rukovodila strogim principima. Birani su najveći proizvođači i to oni koji već imaju tehnologiju, kvalitet i dokumentaciju potrebnu za registraciju u EU. Na taj način, uz činjenicu da aktivne materije imaju sigurnost registracije, obezbeđujemo kvalitetne proizvode i kontinuitet u snabdevanju tržišta.

U grupi takvih proizvoda su i Arlo® i Kvirin®

2979DC72-AF7A-404B-850B-DBD98A4CA53F
About SavacoopAbout Savacoop

Arlo® (kletodim 240 g/l)

Dvostruko veći sadržaj aktivne materije od klasičnih herbicida na bazi kletodima. Doza primene za divlji sirak iz rizoma 1 l/ha.

Kvirin® (fluazifop p butil 150 g/l)

Standardna formulacija, doza primene za divlji sirak 1-1,3 l/ha.

Zašto se pojavljuje problem rezistencije divljeg sirka na sulfonilurea herbicide?


Rezistencija divljeg sirka na sulfonilurea herbicide u kukuruzu već je dosta raširena, što otežava problem suzbijanja ovog korova. Ovakav problem je počeo da se pojavljuje i sa fenoksi-fenoksi grupom herbicida u okopavinama i to, srećom samo na pojedinim mikro lokalitetima zbog izrazitito nepravilne upotrebe.

Razlozi za pojavu otpornosti divljeg sirka:

  • ° Plodored – česta je pojava monokulture soje, što favorizuje divlji sirak
  • ° Forsiranje jednog te istog herbicida u dugom periodu („ to mi najbolje deluje“)
  • ° Nekorišćenje zemljišnih herbicida (Dual® Gold) na koji ne postoji rezistencija a odlično eliminišu semenski divlji sirak
About Savacoop
About SavacoopAbout Savacoop

Kako se izboriti sa otpornim divljim sirkom?


  • ° Plodored – uvođenje strnina i tretman herbicidom Sikario® nakon žetve.
  • ° Obavezan tretman posle setve, a pre nicanja Dual® Gold u cilju smanjenja brojnosti divljeg sirka
  • ° Izmenom mehanizma delovanja herbicida za suzbijanje divljeg sirka u okopovanima

Važno je znati: u upotrebi su samo dva mehanizma delovanja za suzbijanje divljeg sirka u okopavinama – herbicidi čiji se naziv aktivne materije završava na „DIM“ i druga grupa gde se naziv aktivne materije završava na „FOP“

Soja - pravovremeno suzbijanje divljeg sirka

About Savacoop
2979DC72-AF7A-404B-850B-DBD98A4CA53F

Savacoop preporučuje


Savacoop je sa ciljem odabrao za svoju paletu predstavnike obe hemijske grupe. Znamo da je teško stalno pratiti nazive aktivnih supstanci kod velikog broja proizvoda ove namene, zato želimo da pojednostavimo.

Dovoljno je upamtiti nazive Arlo® (kletodim 240 g/l) i Kvirin® (fluazifop p butil 150 g/l) i tako svake godine obezbediti dobru strategiju za suzbijanje divljeg sirka.


Ne dozvoliti da na istoj parceli bude upotrebljen, čak ni dve godine uzastopno, isti mehanizam delovanja. Smenjujte Arlo® i Kvirin® svake godine na istoj parceli.

Poželjno je nabaviti oba i na delu parcela tretirati npr. herbicidom Arlo®, dok za drugi deo koristiti Kvirin®. Naredne godine samo obrnuti raspored herbicida, na taj način sprečavamo prilagođavanje ukupne populacije divljeg sirka samo jednoj vrsti herbicida.


Izbor aktivnih materija je ograničen, pažljivim odabirom i dobrom tehnologijom obezbeđujemo uspeh u suzbijanju korova na duže staze.

Želimo vam uspešnu sezonu uz Savacoop sredstva za zaštitu bilja!