30.11.2023

Dobre rase pasa za uslove u stanu




Koje rase pasa su dobre za držanje u stanu? Često pitanje koje se postavlja prilikom izbora prvog kućnog ljubimca, kada vlasnici jako žele ljubimca ali nemaju iskustva sa držanjem istog.

U tekstu u nastavku vam donosimo uvide koji će vam pomoći pri izboru
 kućnog ljubimca u gradskim uslovima.


Rase pasa idealne za uslove u stanu
_____________


U praksi su to često male rase iz tzv. 9. FCI grupe pasa, odnosno psi za pratnju i razonodu. Među njima su najpopularniji: pudla, maltezer, bišon, mops, pekinezer, francuski buldog, boston terijer, čivava, koton de tuloar, ši-cu ili recimo patuljasti špic iz grupe špiceva i neki drugi.

Naravno za kućne ljubimce spram uslova stanovanja možete držati i druge rase poput koker španijela, škotskog terijera, pinča, malog šnaucera, jorkšir terijera i sličnih.


Srednje i velike rase pasa pogodne za držanje u stanu
_____________


Ako vam uslovi dozvoljavaju i pojedine velike i srednje rase mogu boraviti sa vama u stanu.

Uglavnom su to rase mirnijeg leptosomičnog karaktera, kao što su bordoška doga, engleski buldog, pa i kane korso, mada veliki psi ipak zahtevaju dvorište što je i njihovo prirodnije okruženje. Mogu to biti i seteri i kratkodlaki ptičari, ako im obezbedimo sve potrebne uslove i dovoljno istrčavanja.

Lepo je videti, prolazeći pored kuće sa dvorištem, neku veliku dogu ili mastifa, kako opušteno ispruženo leže ispred kuće. U skučenom stanu nisu takvi uslovi. Naravno da bi bilo nehumano u garsonjeri držati kuvasa ili ruskog hrta.

Svakako im treba dovoljno životnog prostora, pravilna nega i redovno izvođenje. U sklopu našeg asortimana nudimo veliki izbor proizvoda za negu i razonodu kućnih ljubimaca, poput prostirki, činijica za hranu i vodu, održavanje higijene, kao i izuzetno veliki izbor igračkica.

Iz ponude izdvajamo i hranu za pse premium i super-premium kvaliteta brenda BioForm koji možete pronaći ekskluzivno u našem asortimanu.




Preporuka za izbor kvalitetne hrane za pse brenda BioForm



A šta je sa mešancima?
_____________


Mešanci su kao kućni ljubimci gotovo idealni psi. A zašto je to tako? Mešanci po svom genotipu čine konglomerat različitih gena više rasa. Po fenotipu mogu da liče na neku od poznatih rasa, a mogu biti izuzetno lepi na svoj način. To zadovoljava mnoge naše prohteve.

Praksa je pokazala da su mešanci vrlo često vitalniji, zdraviji, inteligentniji i, što je najbitnije, dugovečniji od mnogih rasnih pasa.

Plemenito je udomiti mešanca iz azila, bilo da se radi o štenetu, pa i o odraslom psu.

Mešanci i napušteni rasni psi su vrlo često izloženi torturi i neuslovnim uslovima života. Gladni, mučeni, doživljavali su razne vrste stresa. Blagim i strpljivim pristupom, psa možemo vratiti u normalan život. Šta više, takav pas posle određenog vremena može biti vrlo razdragan, umiljat i veran član porodice.

Ako nismo u stanju da psu u stanu pružimo adekvatne uslove za život i sve potrebno što pojedina rasa ili tip psa zahteva, korektnije je da ne nabavljamo tu rasu već da, uz pomoć stručnjaka, razmislimo o kupovini neke druge.

Naša sebičnost ne sme da preovlada. To ne bi bilo dobro za psa, iako on to ne bi pokazivao, jer je veran i zahvalan na gostoprimstvu.