13.09.2023

Kako pravilno hraniti štence?




Istina je da je pas kao i čovek, svaštojed (lat. omnivore). A takvim je postao od davnina, kada su mu lovina bili i preživari, čiji je sadržaj buraga, koji je isključivo biljnog porekla, neretko znao da pojede.

Psi pa i vukovi ponekad jedu travu, u određenoj količini i neke druge biljke i bobičaste plodove iz prirode. U tome pronalaze izvor vlakana, koja poboljšavaju peristaltiku digestivnog trakta, izvor nekih mikroelemenata, vitamina i minerala. Postoje i mišljenja da psi time regulišu pH želučanih sokova, te se tako rešavaju tegoba u stomaku, crevnih parazita, pa i iz čiste razonode.


Od majčinog mleka do čvrste hrane
_____________

 
Primarna ishrana, naravno, počinje sisanjem. Majčino mleko je nezamenljivo, bogato svim potrebnim hranjivim materijama, mikroelementima i antitelima. Preporučuje se da period sisanja bude što duži, po mogućnosti do dva i nešto više meseci starosti.


Od prvog do šestog meseca starosti, štenci se hrane tri-četiri puta dnevno ili na svaka četiri sata. Od šestog meseca do devetog, dva-tri puta dnevno, i od devetog meseca ujutru i uveče.

Ishrana štenaca mora biti izbalansirana. Do godinu dana starosti, štenci se hrane granulama super premium kvaliteta, prilagodjenim njihovom uzrastu, najčešće su to granule koje nose naziv “Puppy”. U našem asortimanu možete naći granule za štence premium kvaliteta brenda Bio Form, renomiranog italijanskog proizvođača Cennamo. Dolaze u dve veličine pakovanja, malo od 3kg i veliko od 15kg.

Prilikom hranjenja štenaca granulama, možete se rukovoditi tabelom ishrane, koju preporučuje proizvođač na deklaraciji. Svakako režim ishrane prilagoditi svom štenetu, obraćajući pažnju da štene ne bude previše gojazno, a ni mršavo.


Granule možete servirati suve ili potopljene u mlakoj vodi, da nabubre i omekšaju.

Obavezno obezbedite štenetu da u svakom trenutku ima dovoljnu količinu sveže vode!


Raznovrsna ishrana za pravilan razvoj
_____________


Granule predstavljaju osnov ishrane štenaca, ali ne moraju biti i jedina hrana. Pored granula, štence, posebno one nešto starijeg uzrasta, možete hraniti mlevenom junetinom, dok se svinjsko meso ne preporučuje. A da bi obrok bio pravilno izbalansiran meso je potrebno servirati sa kuvanim pirinčem, kao izvorom ugljenih hidrata, uz malo šargarepe. U obzir mogu doći parčići kuvane ribe, malo sardine ili tunjevine bez ulja, kao izvorom animalnog proteina, u ograničenoj količini i žumance jajeta.

Od šestog meseca, piletina (bez kostiju), sir (mladi), jogurt, kao i multivitamini i minerali, srazmerno telesnoj težini psa, će omogućiti vašem psu pravilan razvoj kostiju i mišića, lepu i zdravu kožu i dlaku.

Štencima se ne smeju davati slatkiši kao ni masna hrana.






Suplementacija namenjena isključivo štencima
_____________


Štencima je kalcijum obavezno potrebno davati od trenutka promene zubića, otprilike od tri - tri i po meseca starosti, mada ga oni delom apsorbuju iz kostiju koje smeju jesti. To može biti komplet pilećih vratova za starije štence ili im omogućiti grickanje velike juneće koske. Štencima koji su u kući, potrebno je nabaviti gumene čvrste igračke, koje će grickati, kako bi pospešili bržu promenu zubića. Time ćete sačuvati nameštaj i obuću ukućana od oštrih zubića ovih vragolana.

Kalcijum i drugi minerali koji čine gradivni materijal koštanog tkiva daju se u obliku suplemenata isključivo štencima, odnosno psima u razvoju. Odraslim psima se ne daju ovi suplementi, jer mogu izazvati neželjene kontraindikacije.

Za svaku nejasnoću u vezi ishrane posavetujte se sa stučnjacima, nikako ne radite na svojuruku.


Savete za pravilnu ishranu i negu kućnih ljubimaca donosi brend hrane za ljubimce Bio Form.