04.04.2023

Kako zaštiti voće i strna žita tokom pojave hladnog vremena?




Kako zaštiti voće i strna žita tokom pojave hladnog vremena?
_____________


Vremenska prognoza za April 2023. godine nas upozorava na znatno hladniji prvi deo meseca u odnosu na prosek, kao i na mogućnosti pojave obilnog snega na planinama koji je moguć i u nizijskim predelima. U prvih 8 dana aprila je moguća pojava mraza, te Savacoop za vas daje predlog za efikasno obezbeđenje zaštite useva na vreme. 

Kod voćarskih zasada, u cilju zaštite od mraza preporučuje se Megafol, biostimulator sa visokim sadržajem aminokiselina biljnog porekla. Megafol treba primeniti u roku od 24h pre očekivanog mraza, kod jabuke se preporučuje i dodavanje Lebosol Bor 1 l/ha kao i Lebosol Mangan 0,5 l/ha.

Većina proizvođača će, zbog hladnog vremena, pomeriti tretman pšenice i ječma za kraj nedelje. Nakon mrazeva, u cilju prevazilaženja stresa treba primeniti Megafol u dozi od 2 l/ha. 

Više o preparatu i načinu delovanja pročitajte na linku O PREPARATU 





Pokrivači za zaštitu useva od mraza i temperaturnih razlika
_____________


U ponudi Savacoop asortimana se u ovu svrhu izdvajaju agrili, odnosno beli netkani pokrivači za zaštitu useva kako u zaštićenom prostoru tako i na otvorenom polju. Agril štiti štite biljke od prolećnih mrazeva i temperaturnih razlika između dnevnih i noćnih temperatura, pružajući im efikasnu toplotnu barijeru i zaštitu od padavina.

U ponudi, pored agrila u rolnama na 100 m, imamo i agrile sečene na 5 i 10 metara, za Vaše baštice i terase.

Celokupnu ponudu agrila pogledate OVDE.



Agril u ponudi Savacoop-a


Zaštita voćarskih kultura tokom hladnog proleća
_____________


Za tekuću nedelju meteorolozi najavljuju hladno vreme, mraz i snežne padavine, čak i formiranje snežnog pokrivača. Ovi meteorološki uslovi znatno odstupaju od višegodišnjeg proseka. Iako je proleće zakasnilo, većina voćarskih kultura se nalazi u fenofazama kada mogu pretrpeti značajna oštećenja od mraza.  


Štete od niskih temperatura vazduha se
, u slučaju da one ne dostižu ekstremne vrednosti, mogu preduprediti pravilnom i blagovremenom primenom biostimulatora. U ovu svrhu treba primeniti Megafol.

U svom sastavu, pored 35% slobodnih aminokiselina, Megafol sadrži i betaine. Betaini (glicin-betaini) su jedinjenja koja su značajna u prevazilaženju stresa od niskih i visokih temperatura vazduha. Svojevrsni su prekursori nekih aminokiselina, npr. glicina.

Aminokiseline iz proizvoda Megafol (glutaminska kiselina i prolin) i betaini se nagomilavaju u međućelijskom prostoru, regulišu osmozu, povećavaju gustinu citoplazme i tako sprečavaju pojavu kristala leda i razaranje ćelije. Osim toga, slobodne aminokiseline se vrlo brzo uključuju u metaboličke procese koji su u stresnim situacijama na minimumu i tako sprečavaju bespotrebnu potrošnju energije biljaka. 


A picture containing snow, outdoor, mountain, slope

Description automatically generated

Zasad maline pod snegom, Goč, 2017.godine  (Foto: Tine Bošković)


Kada primeniti Megafol?
_____________


Da bi se postigao pun efekat Megafol se primenjuje najmanje 6 sati pre mraza. To znači da se primeni u poslepodnevnim časovima ili pred veče sa ciljem da biljka bude zaštićena od jutarnjeg mraza (da podsetimo: temperatura vazduha je najniža u vreme izlaska Sunca). 


Količina primene
: 2-3l/ha, uz utrošak 400-1.000l vode po hektaru, u zavisnosti od visine krošnje voćaka. Manje količine vode se koriste u jagodi, malini i kupini, a veće u stablašicama (jabuka, kruška, šljiva) 

 

Šta učiniti posle mraza?
_____________


Posle mraza biljkama je neophodno pomoći tako što ćemo primeniti MC Cream. Ovaj proizvod je kombinacija ekstrakata alge Ascophylum nodosum sa mikroelementima (mangan i cink). Predviđen je za primenu nakon mraza. Ekstrakti ovih algi su po načinu delovanja vrlo bliski auksinima (hormonima rasta). Biljke tretirane ovim proizvodom vrlo brzo reaguju, obnavljaju metaboličke procese i razvoj. 

Količina primene
: 2-4l/ha, uz utrošak 400-1.000l vode po hektaru, u zavisnosti od visine krošnje voćaka. Manje količine vode se koriste u jagodi, malini i kupini, a veće u stablašicama (jabuka, kruška, šljiva...) 




Oštećenje maline od niskih temperatura u proleće, Goč, 2017.godine (Foto: Tine Bošković)
 


Indirektne štete od niskih temperatura vazduha
_____________


Biljke koje su izložene kraćem ili dužem mrazu ne moraju u potpunosti da stradaju. Ovo važi, pre svega, za biljke koje potiču iz umereno-kontinentalnog klimata, kao što je malina. Međutim, površinske povrede tkiva tek listale maline su odlična ulazna vrata za bakteriju Pseudomonas syringae pv. rubi.

Ova bakterija je opšteprisutna u prirodi, potrebne su joj povrede biljnog tkiva za prodiranje. Nakon ostvarene infekcije prouzrokuje palež rodnih grančica. Kao što ime bolesti govori, rodne grančice pocrne, kao da su spaljene i u potpunosti propadaju. Kada su mrazovita i snežna proleća ovaj parazit prouzrokuje značajne štete na malini u višim predelima ariljskog malinogorja, na obroncima Golije, Javora i Zlatibora.  


A picture containing tree, outdoor, plant, maple

Description automatically generated

Bakteriozna palež rodnih grančica maline (prouzrokovač: Pseudomonas syringae pv. rubi), Arilje, Bjeluša (n.v. 900m), 2022.godine; (Foto: Tine Bošković) 


Da bi se onemogućile infekcije ovom bakterijom primeniti Botrix B u količini od 2l/ha. Botrix B je proizvod na bazi visokoaktivnih izolata bakterije Bacillus subtilis. To je specifikum za suzbijanje bakterioza. Tretman ponoviti nakon 7 dana. 

Da rezimiramo: 

Pre mraza: Megafol 2-3l/ha 

Posle mraza: MC Cream 2-4l/ha + Botrix B 2l/ha 


Tine Bošković, Stručna služba Savacoop-a