25.04.2024

Kalif®, Rubikon® i Zeus® - Vaš oslonac u borbi protiv otpornih korova




Kalif (klomazon) – selektivni translokacioni herbicid. Primenjuje se za suzbijanje širokolisnih i uskolisnih korova u usevima uljane repice i soje.

Rubikon (bentazon) – selektivni folijarni herbicid. Primenjuje se za suzbijanjejednogodišnjih širokolisnih korova u soji.

Zeus (imazamoks) – selektivni, translokacioni, folijarni herbicid. Inhibira acetolaktatsintetazu (ALS – inhibitor).


Vaš oslonac u borbi protiv otpornih korova
_____________


Zašto je suzbijanje korova u soji jedan od najvećih izazova u ratarskoj proizvodnji?

1.  Dug period od nicanja do zatvaranja redova – velika izloženost konkurenciji korova

2.  Soja je osetljiva i ne podnosi visoke doze herbicida – potrebni su višekratni tremani

3.  Pojava korova otpornih na herbicide u soji – ambrozija i štir

 

Kako je došlo do pojave otpornih korova?
_____________

 


Dugogodišnji oslonac u suzbijanju korova bili su herbicidi istog mehanizma delovanja – oksasulfuron (Dynam 75 WG, Oxon...) i imazamoks. Njihovom izmenom ili kombinovanjem nije se dobijalo ništa u antirezistentnoj strategiji.

Praksa suzbijanja odraslih korova samo jednim tretmanom dovela je do visokog procenta preživljavanja korova i stvaranja otporne populacije. Izbegavanje upotrebe zemljišnih herbicida na koje korovi teško stvaraju rezistenciju takođe je značajno. Jedino rešenje je promena pristupa u suzbijanju korova.




Novi pristup suzbijanju korova u soji
_____________


1. Koristiti zemljišne herbicide

Dual® Gold je odličan protiv travnih korova ali i smanjuje brojnost štira, dok Halley® SC (metribuzin 600 g/l) značajno smanjuje populaciju ambrozije.

Dakle, posle setve a pre nicanja - Dual® Gold 1,2 l/ha + Halley® SC 0,3-0,4 l/ha



2. Dvokratna primena herbicida u vegetaciji, novi mehanizmi delovanja, ciljanje „malih“ korova Kalif® (480 g/l klomazon) dolazi iz Adame i pripada malo korišćenoj hemijskoj grupi (izoksalidinoni), uz dodatak herbicida Rubikon® (bentazon 480 g/l) jesu vaš novi oslonac u suzbijanju korova u soji. U kombinaciji, imaju odlično delovanje na otporne korove poput ambrozije i štira, ali i druge korove.
 
Da bi se spektar korova upotpunio treba dodati i Zeus® (imazamoks), a herbicidi na bazi tifensulfurona se dodaju u slučaju većih populacija pepeljuge (Chenopodium album) i divlje paprike (Polygonum persicaria).

Dakle, u periodu od 1-3 troliske soje (pa i ranije kod rastegnutog nicanja korova) treba  primeniti sledeće:

Kalif® 0,15-0,2 l/ha + Rubikon® 1-1,5 l/ha + Zeus® 0,6 l/ha – ovaj tretman ponoviti još jednom , 7-10 dana nakon prvog tretmana.

Važno je pratiti korove, ciljati ih dok ne prerastu (uzrast 2-4 lista korova) i ponoviti tretman da bi se suzbio novi talas korova.
 
Želimo vam dobru žetvu čistog useva soje!