23.08.2024

KWS Rhum, KWS Ultim i LG Ascona aduti za novu proizvodnu sezonu pšenice




Pšenica je kod dobrih ratara redovni usev u plodosmeni. Iako se ovih vrelih avgustovskih dana setva pšenice čini daleko, posvećeni ratari već razmišljaju o sortimenu za narednu sezonu. Jer od sorte sve počinje, a potom upotpunjenom pravilnom agrotehnikom i tehnologijom proizvodnje dolazi se do željenih rezultata - visokog prinosa, dobrog kvaliteta.
 
Što se samog sortimenta pšenice tiče, iz Savacoopa ratarima skreću pažnju na dve novije sorte, koje su na tržištu bile u dve klimatski potpuno različite godine i u gotovo svakoj proizvodnji bile u vrhu ili na samom vrhu. Reč je o srednje kasnim sortama KWS Rhum i KWS Ultim. Oni koji su ih isprobali vele da će im sigurno postati oslonac u proizvodnji.



KWS Rhum je sorta visokog rasta i čvrstog stabla. Poseduje potencijal za rekordne prinose, ali može se gajiti u svim proizvodnim regionima i na svim tipovima zemljišta. Ima odličnu toleranciju na žutu rđu, visok koeficijent bokorenja, a tolerantna je na najvažnije bolesti. U uslovima intenzivne tehnologije poželjno je primeniti regulator rasta.




Sorta za visoke prinose i odličan kvalitet brašna osnovna je karakteristika KWS Ultim-a. Pokazala je odličnu toleranciju na žutu rđu, visoko je tolerantna na poleganje i bolesti lista i klasa.



Raniji sortiment je neophodan u strukturi setve, a nova sorta iz produkcije Limagrain-a, LG Ascona odličan je izbor. Zavolećete je zbog moćnog klasa a istovremeno dobre tolerancije na poleganje. Što se tiče prinosa, neće vas razočarati. Ova srednje rana sorta, robusnog klasa, poseduje dobru toleratnost na bolesti lista i klasa. Reč je o novoj genetici sa potencijalom za prinos od više od 10t/ha. Obezbeđuje dobar kvalitet zrna i brašna, visok hektolitar i sadržaj proteina i preko 14%.

Ječam Integral je NOVO u ponudispada u tip šestoredih ječmova, proizvod je najnovije francuske genetike i rešenje je za brojne izazove u proizvodnji. Visokoprinosna je sorta, velike hektolitarska težine i odličnog kvaliteta zrna. Visoke je tolerancije na rđu ječma, a dobre tolerancije na poleganje.



Treba reći da će sav sortiment biti dorađen popularnom suspenzijom za tretiranje semena Yunta Quattro. Ta koncentrovana suspenzija za tretiranje semena (klotianidin + imidakloprid + tebukonazol + protiokonazol) u savremenim doradnim centrima štiti seme pšenice i ječma u najkritičnijim fazama.

Celokupan sortiment strnih žita za sezonu 2024 pogledajte u našoj online brošuri STRNA ŽITA.

Za kompaniju Savacoop ovo je posebna godina jer od nedavno u svom portfoliju ima Centra za doradu semena u Srbobranu. Time je ispunjena dugogodišnja želja da poljoprivrednici, standardno, dobiju vrhunski kvalitet semena, ali ovaj put uz potpunu kontrolu procesa. Sa novim investicijama u taj projekat ratare čekaju brojne inovacije.



Pšenica - nezamenjiv usev u plodosmeni
_____________


Jedna od ključnih prednosti pšenice u plodosmeni je njena sposobnost da poboljša plodnost zemljišta. Ostavlja značajnu količinu organske materije u zemljištu nakon žetve, što doprinosi povećanju humusa i bolju strukturu zemljišta. To je posebno važno za održavanje plodnosti zemljišta na duže staze, čime se omogućava uspešnija proizvodnja drugih useva u narednim godinama.
 
Takođe, pšenica pomaže u kontroli korova. Kao usev koji pokriva zemljište tokom većeg dela godine, pšenica smanjuje prostor za rast neželjenih biljaka. To smanjuje potrebu za herbicidima, čime se "režu" troškovi proizvodnje i štetni uticaji na životnu sredinu.
 
Ono o čemu se ne razmišlja dovoljno svakako je i to da je pšenica važna i zbog svoje uloge u smanjenju rizika od erozije zemljišta. Gust korenov sistem stabilizuje zemljište i smanjuje rizik od ispiranja hranljivih materija tokom padavina.
 
Kombinacija ovih faktora čini pšenicu odličnim izborom za plodosmenu, obezbeđujući ne samo visoke prinose već i očuvanje produktivnosti zemljišta na duži rok. Uvođenje pšenice u plodosmenu je ekonomski isplativo i ekološki održivo rešenje za ratarsku proizvodnju.


Želimo vam uspešnu setvu i berićetnu žetvu uz Savacoop sortiment strnih žita!


Đorđe Simović