Na šta treba obratiti pažnju u voćnjaku krajem leta?

Plantella savetujeobjavljeno 2024-09-12



Kasno leto i jesen su periodi kada počinjemo da uživamo u plodovima svog rada, koji smo tokom godine uložili u voćnjak.

Kada je najbolje vreme za berbu, zavisi od vrste voća. Ako smo pravilno prskali i đubrili voćke tokom cele vegetacije, a ubrano voće pravilno skladištili, moći ćemo da ga čuvamo i konzumiramo do proleća.



Kada je pravo vreme za berbu voća?
_____________


Najbolje vreme za berbu voća zavisi od namene upotrebe roda. U intenzivnim zasadima, gde se voće proizvodi za masovnu prodaju, optimalno vreme se određuje merenjem sadržaja skroba, šećera i kiselina, što omogućava određivanje trenutka kada je rod najpogodniji za dugotrajno skladištenje u hladnjačama.

U domaćoj bašti, voće beremo u zavisnosti od toga da li ćemo ga koristiti svežeg ili za preradu. Pravi trenutak za berbu može se prilično precizno odrediti posmatranjem razvoja plodova. Voće je spremno za berbu kada su plodovi dovoljno veliki, obojeni u karakterističnu sortnu boju, i kada se boja semenki promeni iz svetle u braon.

Ako voće uberemo prerano, plodovi će biti tvrdi, mali i bez pravog ukusa. Ako sa berbom previše odugovlačimo, plodovi će postati previše mekani, brže će početi da trule i neće biti pogodni za skladištenje.



Berba plodova je ranovrsna koliko i sami plodovi
_____________


Plodove koje planiramo da skladištimo beremo postepeno, jer sazrevaju u različitim vremenskim intervalima. Nasuprot tome, plodove za preradu možemo brati odjednom.

Proverite tabelu sa voćem koje je aktuelno za berbu u avgustu i kasnije, zajedno sa savetima za pravilnu berbu:


VoćeTehnika berbePosebna pažnja
JabukeLagano uhvatimo i blagim okretanjem povučemo naviše i dalje od grane.Pazimo da ne trgamo plod silom, jer možemo oštetiti granu ili plod.
KruškeSlično kao kod jabuka, plod lagano okrećemo i odvajamo od grane.Kruške beremo nešto pre pune zrelosti, jer mogu sazrevati nakon berbe.
ŠljiveLagano okrećemo plod i odvajamo ga od grane.Zbog mekane kore, šljive su osetljive na oštećenja, pa ih pažljivo skladištimo.
BreskvePlod uhvatimo rukom i blagim okretanjem odvajamo od grane.Breskve su mekane i osetljive, pa pazimo da ih ne pritiskamo prejako.
NektarineSlično kao kod breskvi, blagim okretanjem odvajamo plod od grane.Plodovi su veoma osetljivi, pa ih pažljivo skladištimo.
GrožđeGrozdove režemo makazama kod peteljke.Grožđe je osetljivo na pritisak, pa ga pažljivo skladištimo u plitke posude.
SmokveZrele plodove uhvatimo i lagano povučemo ili okrenemo.Smokve brzo trule, pa ih beremo samo kada su potpuno zrele i brzo trošimo.
LešniciPoberemo plodove koji sami otpadnu, potom ih oljuštimo i osušimo.Lešnike dobro osušimo i čuvamo na suvom i provetrenom mestu.
OrasiBeremo kada ljuske počnu da otpadaju, plodove potom ljuštimo i sušimo.Pazimo na dobro sušenje kako bismo sprečili plesn i kvarenje oraha.


Ova tabela uključuje voće koje je aktuelno za berbu u avgustu i jesenjim mesecima, zajedno sa savetima za pravilnu berbu i skladištenje, kako bi ubrano voće ostalo kvalitetno i pogodno za upotrebu.



Vodimo računa o sigurnosti
_____________


Za berbu plodova na višim granama koristimo stabilne merdevine, koje postavljamo na ravno tlo.

Pored upotrebe stabilnih merdevina, pri sigurnoj berbi voća postoji još nekoliko ključnih aspekata na koje treba obratiti pažnju:

  1. Odgovarajuća obuća i odeća: Treba nositi odgovarajuću obuću koja omogućava dobar oslonac na merdevinama i sprečava klizanje. Takođe, odeća treba biti udobna i da ne ograničava kretanje.
  2. Poznavanje okoline: Pre nego što počnemo sa berbom voća, treba se uveriti da je okolina oko nas sigurna. Uklonimo eventualne prepreke na tlu koje bi mogle izazvati padove ili druge nezgode.
  3. Pravilna tehnika berbe: Pri berbi plodova na višim granama, važno je da plodove beremo ručno, blagim povlačenjem nadole, kako bismo sprečili oštećenje i ploda i drveta. Upotreba pravih alata, kao što su berači ili ručne makaze, može olakšati posao i smanjiti mogućnost povreda.
  4. Sprečavanje preopterećenja: Ne postavljajmo merdevine preblizu vrhu drveta ili grane, kako bismo izbegli preopterećenje i opasnost od prevrtanja merdevina. Uvek neka bude neko sa nama ili blizu nas dok radimo na merdevinama, kako bi mogao priskočiti u pomoć u slučaju problema.
  5. Pravilno skladištenje alata: Nakon završenog posla, važno je da merdevine i ostali alat pravilno skladištimo. Merdevine ne ostavljajmo postavljene na neadekvatnim mestima, gde bi mogle predstavljati prepreku ili opasnost za druge.
  6. Izbegavanje rada po lošem vremenu: U slučaju kiše, vetra ili drugih loših vremenskih uslova, preporučljivo je odložiti berbu voća za bolje uslove, jer vlažne površine povećavaju opasnost od klizanja.


Voće je mamac za štetočine
_____________


Što je voće zrelije, to više šećera sadrži, što privlači štetočine, kao što su ptice, ose i stršljeni. Plodovi koje oštete nisu više pogodni za skladištenje, jer se na oštećenim mestima brzo razvijaju truleži. Takvo voće je i dalje upotrebljivo za preradu, ali samo nakon temeljitog uklanjanja oštećenih delova.

Štetočine takođe stvaraju probleme već pri samoj berbi, jer oštećenja često ne primećujemo zbog toga što su na skrivenoj strani ploda.



Berba voća bez opasnosti od uboda
_____________


Pri berbi voća može nas iznenaditi i prisustvo osa i stršljena. Ovi insekti su posebno prisutni u blizini zrelih plodova, jer ih privlači sladak miris voća. Njihovi ubodi mogu biti veoma bolni, a kod nekih ljudi čak izazvati alergijsku reakciju koja zahteva hitnu medicinsku pomoć. Zato je preporučljivo da se pre berbe voća uverimo da u blizini nema gnezda osa ili stršljena.

Ako naiđemo na insekte tokom rada, najbolje je da se mirno povučemo i ne mašemo rukama, jer agresivno ponašanje može izazvati napad. Takođe, korisno je nositi odeću svetlih boja, jer tamna odeća više privlači ove insekte. Sa oprezom i odgovarajućim merama, možemo smanjiti rizik od kontakta sa osama i stršljenima i bezbedno nastaviti sa berbom voća. Proverimo takođe gde se nalazi gnezdo i bezbedno ga uklonimo.

Dodajte komentar