10.11.2021

Na vremensku stihiju protivgradnim topom

Vest napisao/la

Predrag Stojković




Miro Rajković iz Prilika, u opštini Ivanjica, investirao je tri miliona u ličnu protivgradnu zaštitu organskog malinjaka. I nije se pokajao.
_____________

Klimatske promene dovele su do učestalosti elementarnih nepogoda, a ove sezone gradonosni oblaci pričinili su veliku štetu na usevima širom Srbije. Zbog toga pojedini poljoprivrednici razmišljaju na koji način mogu zaštiti rod od grada. Štete bi bila daleko veća da nisu dejstvovali protivgradni strelci. Samo u jednom danu na području dva radarska centra, u Užicu i Sjenici, ispaljeno je oko hiljadu raketa. Uprkos tome grad je obrao ovogodišnji rod u mnogim malinjacima, ali uništio i lastare za narednu sezonu.



Miro Rajković iz Prilika

Subvencijama država podstiče i osiguranje useva od elementarnih nepogoda, ali mnogi poljoprivrednici tvrde da su zbog toga osiguravajuće kuće pribegle minimiziranju štete, kako pooštravanjem kriterijuma i uslova, a pogotovo prilikom procene. To je bio razlog da Miro Rajković iz Prilika, u opštini Ivanjica, umesto u osiguravajuće kuće, taj novac preusmeri u protivgradnu zaštitu organskog malinjaka. Investirao je oko tri miliona dinara u protivgradni top i tvrdi da se to pokazalo kao efikasna odbrana.

„Do pretprošle godine za osiguranje sam plaćao oko 500.000 dinara, od toga mi država vrati, ali osiguravajuće kuće tu naprave neke odbitke, tako da svake godine „pukneš“ hiljadu evra, a da ne znaš zbog čega“, kaže Rajković.

„Zbog toga sam odlučio da koristim sistem koji funkcioniše širom Evrope, u Italiji, Španiji, Francuskoj, gde sam to imao priliku da vidim. Pogonsko gorivo za protivgradni top je gas i on dejstvuje do deset hiljada metara visine, a prilikom eksplozije jonizuje molekule vode. Tako da pravi minus – minus, ili plus-plus, ne dozvoljava da se stvori plus-minus kao kada se grad formira. Ta jonizacija sprečava stvaranje elektriciteta i formiranje gradonosnih oblaka. Video sam da se to koristi na muzičkim festivalima u Evropi, gde se sprečava nevreme zbog koncerta“ kaže Rajković.

      
   

Neobični top napravili su domaći inženjeri, tako da je investicija znatno jeftinija od postojećih modela koje mogu da se kupe od evropskih proizvođača.

„To je domaći prototip, koji smo mi napravili. Ove godine do sada nisam imao štetu, a u okruženju je grad uništio malinjake. Pucao sam nekoliko puta, ali nikad se ne zna kad može da se pojavi gradonosni oblak. Za sada se pokazao efikasnim i pokriva prečnik od oko pet stotina metara, znači nekih šezdeset, sedamdeset hektara. Kad bi bilo više topova u upotrebi mogla bi da se brane čitave oblasti. Bavim se organskom proizvodnjom maline i kupine na oko tri hektara. Uz to gajim i povrće. Mali poljoprivrednici teško će se odlučiti za ovako skupu investiciju. Međutim, ako bi se udružili svakako bi mogli svi da imamo koristi,“ zaključio je Miro Rajković.

U Ministarstvu poljoprivrede kažu da za ovaj vid protivgradne zaštite postoji i državna subvencija u iznosu od 30.000 evra, međutim, do sada nije bilo zainteresovanih poljoprivrednika. Možda ih na razmišljanje podstakne učestalost grada ove sezone.

Protivgradni strelci kažu da ne pamte da su u jednoj sezoni ispalili toliko raketa na području Zapadne Srbije, pogotovo u ivanjičkom kraju u kojem, za sada, postoji jedan protivgradni top.



Komponente protivgradnog sistema


I dok je proleće i polovinu leta obeležila učestalost gradonosnih oblaka, ostatak najtoplijeg godišnjeg doba obeležila je još jedna elementarna nepogoda – suša. Protiv te pojave mnogi poljoprivrednici nemaju rešenje, jer su presušili izvori, ili su zapušteni bunari, kao alternativa. Kažu da nakon velike vreline obično stiže grad, od kojeg se svakako treba adekvatno odbraniti.