28.04.2023

Najlepše balkonske biljke




Sadnja balkonskih biljaka u saksije i žardinjere zadatak je koji se obavlja u rano proleće. Ukoliko želimo da budemo zadovoljni i da odaberemo najlepše balkonske biljke, moramo se dobro pripremiti.

Potrebno je da proverimo da li imamo dovoljno velike žardinjere, kantu za zalivanje, kvalitetan supstrat, odgovarajuće đubrivo i nakon toga možemo krenuti sa kupovinom pažljivo odabranih balkonskih biljaka.


Položaj balkona
_____________


Većina biljaka voli sunce. Možemo postaviti biljke koje vole sunce i na položaj  gde ima manje sunčevih zraka ali tada će manje cvetati. Biljke koje vole senovite  položaje postavljene  na sunčane pozicije  lako će dobiti opekotine i na taj način će propadati.


Izbor biljaka
_____________


Radi jednostavnijeg kombinovanja svaku odabranu biljku možemo svrstati u jednu od 3 kategorije dizajna sadnje: vodeće biljke, biljke za strukturu (mogu biti lisnate ili travnate) i viseće biljke. Uz pravu kombinaciju sve tri, svaka sadnja će biti uspešna.

Svake godine upoznajemo nove biljke i nove sorte biljaka za balkone i kombinacije istih. Ipak, mnogi su još uvek verni klasicima i isprobanoj kombinaciji biljaka. Jednostavno rešenje je odabrati trajnu poznatu biljku za vodeću biljku i dodati joj novu biljku.

Biljke koje nemaju ukrasni cvet zahvalna su kombinacija jer nije potrebno uklanjati cveće, ništa ne otpada i pravilnim izborom postižemo efekt šarenila. Odlične biljke za lisnate kombinacije su ukrasne koprive, slatki krumpir- ukrasni batat, detelina, ukrasna trava, origano, žalfija.





Sobne i balkonske biljke u kombinaciji
_____________


Sa balkonskim biljkama jednostavno je kombinovati sobne biljke kao što su tradeskancije, kaladijumi, hipoest, difenbahija, kale i paprati  koje će biti lepe u senovitom prostoru ili dracene i kroton koje kombinujemo za sunčane pozicije.

Mogu se saditi u kombinaciji ili jednostavno staviti u saksiju između ostalih biljaka. U tom slučaju potrebno je oprezno zalivati i đubriti biljke u saksiji.

Vodeće biljke su zvezde žardinjere. Imaju zanimljivu strukturu, zanimljive velike, dramatične cvetove, plodove ili listove. Njihov zadatak je da nam skrenu pažnju da pogledamo celu posađenu kombinaciju. To su uspravne biljke, trave, penjačice, pelargonije, lavanda, ukrasna kopriva.




Biljke za strukturu su potpora vodećim biljkama. Koristimo nekoliko istih biljaka ili izaberemo nekoliko različitih kako bismo oblikovali skladnu kombinaciju  s bojama, strukturom rasta  i lišćem. To su biljke koje pokrivaju žardinjeru, kompaktne biljke, karanfil,  neven, gazanija, osteospermum.





Viseće biljke lepo sakrivaju manje atraktivne saksije, romantično ispunjavaju prostor pod stabljikama uspravnijih biljaka i povezuju kombinaciju u celinu. To su biljke koje rastu u produžetku žardinjere - ukrasni batat, bršljani, begonije, dihondra, milion zvona.



Trendovi balkonskih biljaka
_____________


  • kombinacije skladnih boja, ne previše šarene kombinacije
  • ne samo za uživanje + povrće + začinsko bilje kombinacija
  • deluje elegantno i praktično - kamene, terakote, metalne, pletene i drvene saksije u smeđoj i bež boji
  • upotrebljavamo retro biljke poput koprive, fuksije, muškatle, karanfila
  • biljke iz vrta sadimo u saksije, kao i balkonske biljke u leje u vrtu
  • u balkonske kombinacije kombinujemo aromatične biljke, povrće i sobne biljke
  • zajedno sadimo samo lisnate biljke koje šarenim lišćem postižu efekat cvetova
  • hit su povrće, voće i začinsko bilje u saksijama

Izbor saksija
_____________


Mi biramo ukrasne saksije različitih oblika kao i žardinjere koje po stilu najviše odgovaraju našoj kući ili stanu i okolini.  

Prirodni materijali deluju dekorativno, po pravilu se ne zagrevaju i dobri su za biljke. To su glinene, pletene, drvene, kamene saksije.

Plastične saksije bolje zadržavaju vodu ali nisu toliko prijatne za biljke.



Sadnja po koracima
_____________

  • Sva ukrasne posude, saksije i žardinjere u koje se direktno sadi, trebaju otvor za ispuštanje viška vode.
  • Drenažni materijal poput glinenih kuglica, komadića keramike ili šljunka treba postaviti na  dno posude.
  • Napunite posudu kvalitetnim supstratom Plantella Ideal. Biljke se prvo raspoređuju prema  mestu na kome će rasti u posudi, a tek potom se sadi, prvo u pozadini, zatim napred, prvo veće i manje između njih.
  • Sve praznine između biljaka napunite zemljom, lagano pritisnite biljke i zalijte ih.
  • Već sada možete biljke prihraniti tečnim đubrivom Plantella Cvet




Ključno je izabrati kvalitetan supstrat za balkonko bilje
_____________


Zemljište je ključno za zdrav razvoj i rast biljaka.

Tri ključne uloge supstrata su:

  • zadržavanje vlage i dobar transport hranljivih amterija iz područja korena kroz biljku, supstrat mora imati dovoljno organskih i hranljivih materija
  • prozračnost za vitalnost korena i dobar rast – biljke u vlažnom ili previše zbijenom supstratu brzo propadaju
  • podloga biljaka za stabilnost koju pruža kompaktan supstrat


Preporuka za supstrat je Plantella Ideal čije su osnovne prednosti:

  • kombinacija treseta osigurava optimalan vodovazdušni režim
  • bioaktivna glina povećava mogućnost korena da apsorbuje vodu i nutrijente
  • biljna bio vlakna poboljšavaju strukturu i aktivnost tla
  • dodatak nutrijenata za početni rast i cvetanje
  • omogućava brzu obnovu i razvoj korenovog sistema



Prihranjivanje biljaka na balkonu
_____________


Balkonske bilje je potrebno redovno prihranjivati kako bi se biljka razvijala na pravi način, bila dekorativna i pružala maksimalan broj cvetova.


Za prihranjivanje upotrebite Plantella prihranu za cvetanje koju možete primenjivati preko lista ili zalivanjem.


U 1 litri vode rastvoriti 7,5 ml đubriva i zatim ovom mešavinom zaliti biljke. Ukrasne bilje zalivamo jednom nedeljno od početka proleća do kasne jeseni, a zimi jednom u tri nedelje. Đubrivo folijarno primenjujemo jednom u dve nedelje, tokom hladnijih delova dana, kada su lisne pore otvorene.

Prednosti ove vrste tečnog đubriva su:

  • optimalna kombinacija makronutrijenata, mikronutrijenata, vitamina i aktivatora cvetanja
  • podstiče zdrav razvoj korena, snažan rast, otpornost na stres, nastanak cvetnih izdanaka i bujno cvetanje u jarkim bojama
  • osigurava zdrav, vitalan izgled biljke