04.09.2023

Nedeljna vremenska prognoza za period od 04.09. do 10.09.




Prva dva dana vetrovito i svežije uz povremene padavine, pretežno nad regionima R3 i R5. Od sredine nedelje stabilizacija. Noći vrlo sveže, dok će dnevni maksimum u drugom delu nedelje biti u porastu i kretati se iznad proseka za drugu nedlju septembra.


Pregled po danima
_____________


Legenda za regione:

R1 – Region Zapadne i Južne Bačke

R2 – Region severna Bačka, severni i srednji Banat

R3 – Region srednji i južni Banat, Stig i Braničevo

R4 – Region Srem, Mačva i Šumadija

R5 – Region centralna i južna Srbija


U ponedeljak na severu Srbije, iznad regiona R1, R2 i na severu regiona R4 malo do umereno oblačno i uglavnom suvo. Iznad ostalog dela Srbije, a posebno nad regionom R3 i na jugoistoku regiona R5 pretežno oblačno uz čestu pojavu kiše i grmljavinskih pljuskova. U ovim predelima se očekuje od 8mm do 25mm taloga, a lokalno uz jači pljusak ili grmljavinsko nevreme i oko 35mm taloga.

Biće veoma vetrovito uz umeren i jak, a na mahove i vrlo jak severni i seveorozapadni vetar sa udarima i do oko 19m/s. Biće osetno svežije, posebno južno od Save i Dunava gde će uz pretežno oblačno vreme maksimum biti od +12 do +21 stepen Celzijusa, dok bi severnije uz više sunca bio do oko +25 stepeni Celzijusa.

U utorak će biti više sunca uz postepeno slabljenje udara severnog vetra ali će južno od Save  Dunava, posebno nad delovima regiona R4 i zapadu regiona R5 uz više oblaka i dalje biti moguća pojava slabe kiše ili pljuska. Veća količina padavina se ne očekuje. Dnevni maksimum bez veće promene i na jugu regiona za koji stepen viši u odnosu na ponedeljak.

Sredinom nedelje vedro i suvo ali uz vrlo sveže noći tako da će se minimumi kretati od +10 do +17 stepeni Celzijusa, a na višim planinama regiona R3 i R5 ponegde i ispod +7 stepeni Celzijusa (Sjenička kotlina). Uz diminaciju anticiklona tokom dana sunčano i sve toplije tako da će krajem nedelje maksimumi biti od +26 do +31 stepen Celzijusa, što je iznad proseka za taj deo septembra.

Kako se posle 05.09. padavine više ne očekuju maksimumi taloga će se uglavnom javiti u ponedeljak. Trenutno signala za jače pogoršanje uz padavine i zahlađenje ima za period posle 15.09.


Marko Čubrilo, profesor geografije