11.04.2023

Nedeljna vremenska prognoza za period od 10.4. do 18.4.




Prvog dana perioda visinski ciklon će se nastaviti udaljavati na istok, a ka nama će jačati greben anticiklona. Nad regionima R1 i R2 promenljivo oblačno i uglavnom suvo, dok bi nad ostalim delovima Srbije povremeno moglo biti kiše ili pljuska, dok bi preko 800mnv i dalje bilo uslova za susnežicui ili sneg.

Krajem dana padavine bi svugde prestale. Vetrar slab do umeren, povremeno i pojačan severozapadni, krajem dana u slabljenju. Jutrarnji minimum od -1 do +5 stepeni Celzijusa, a dnevni maksimum od +7 nad većim delom regiona R5 gde bude pretežno oblačno do oko +15 ponegde nad regionima R1 i R2 gde bude pretežno sunčano.

U utorak posle hladnog i ređe maglovitog jutra u toku dana pretežno sunčano i još nao toplije uz slab jugozapadni vetar. Dnevni maksimum od +10 do +17 stepeni Celzijusa.

Noć ka sredi donosi prolazno naoblačenje koje će ponegde i to pre svega nad regionima R1, R2 i zapadom regiona R5 doneti slabu, prolaznu kišu uz okretanje vetra na pojačan, severozapadni.

U sredu nad Srbijom malo do umereno oblačno i vetrovito, posebno u prvom delu dana uz umeren, a nad delovima regiona R2 i R3 nad udare i jak severozapadni vetar. Tokom dana će preovlađivati suvo, dok bi samo ponegde nad regionom R3 i jugoistokom regiona R5 moglo biti vrlo slabe kiše. Uveče slabljenje vetra i razvedravanje. U sredu maksimum od +8 do +15 stepeni Celzijusaa, što je i dalje malo ispod proseka za sredinu aprila.

U četvrtak pretežno sunčano i osetno toplije, duvaće slab do umeren, južni vetar dok će se dnevni maksimum kretati od +14 do +21, a nad fenskim delovima regiona R1, R4 i R5 lokalno i oko +24 stepena Celzijusa.

Petak tokom dana donosi jače naoblačnje uz pojavu kiše i grmljavinskih pljuskova, prvo nad regionima R1 i zapadom regiona R5, a tokom dana i nad ostalim delovima Srbije. Padavine će najkasnije zahvatiti jugoistok regiona R5 i istok regiona R3. Uz padavine vetar u okretanju na pojačan i jak, a u zoni samog hladnog fronta na udare i olujan severozapadni smer. Uslediće i osetnije zahlađenje tako da bi se dnevni maksimum kretao od oko samo +7 na krajnjem severozapadu regiona R2 i R5 do oko +15 na jugoistoku regiona R3 i R5. U višim predelima regiona R5 (preko 1000mnv) moguća i pojava snega.

Za naredni vikend bi trebalo preovlađivati promenljivo vreme uz moguće padavine.

Subota bi mogla doneti čestu pojavu kiše i pljuskova, nad zapadom i severom Srbije bi bilo relativno sveže (do oko +10 stepeni Celzijusa), dok bi and istokom i jugom bilo toplije (oko +15 stepeni Celzijusa).

Oko 17.04. najverovatnije pod uticajem visinskog ciklona i dalje relativno sveže uz povremenu pojavu kiše ili pljuska. Akumulirana količina padavina bi nad najvećim delom Srbije u narednih nedelju dana trebala biti preko 15mm taloga. Najmanje taloga se očekuje nad krajnjim istokom regiona R3 i zapadom regiona R1 oko 5-7mm taloga, a najveća nad zapadom i jugozapadom regiona R5, većim delom regiona R4 i možda nad jugom regiona R1, preko 25mm taloga.

Gotovo kompletna suma taloga se očekuje posle 14.04.

Za sada se opasnost od pojave kasnog mraza u nižim delovima Srbije na očekuje.


Marko Čubrilo

Legenda za regione:

R1 – Region Zapadne i Južne Bačke

R2 – Region severna Bačka, severni i srednji Banat

R3 – Region srednji i južni Banat, Stig i Braničevo

R4 – Region Srem, Mačva i Šumadija

R5 – Region centralna i južna Srbija