11.12.2023

Nedeljna vremenska prognoza za period od 11.12. do 18.12.




U prvom delu nedelje promenljivo oblačno i osetno toplije, povremeno uz kišu, posebno u ponedeljak. U drugom delu nedelje pogoršanje uz obilnije padavine i umereno zahlađenje, snežna granica posle 14.12. ispod 800 mnv. Za naredni vikend hladno, na jugu moguće slabe padavine.

Pregled po danima
_____________



Legenda za regione:

R1 – Region Zapadne i Južne Bačke

R2 – Region severna Bačka, severni i srednji Banat

R3 – Region srednji i južni Banat, Stig i Braničevo

R4 – Region Srem, Mačva i Šumadija

R5 – Region centralna i južna Srbija



U ponedeljak promenjljivo oblačno i toplije, ponegde uz uglavnom slabu kišu, i to posebno u drugom delu dana nad regionima R1, R2 i zapadom regiona R5. Snežna granica u porastu na oko 900mnv. Duvaće slab, zapadni i jugozapadni vetar. Dnevni maksimum od +5 do +12 stepeni Celzijusa.

U utorak vreme slično onom iz ponedeljka ali sa manjom verovatnoćom pojave kiše. Južni vetar će tokom dana pojačati ali se jaki udari i ne očekuju. Jutro bez mraza uz minimum od +2 do +7 stepeni Celzijusa, tokom dana relativno toplo uz maksimum od +6 do +14 stepeni Celzijusa.

U sredu će na vreme kod nas početi uticati nov ciklon i frontalni poremećaj te će kao posledica toga već ujutro nad regionima R1, R1, zapadom regiona R5 i severom regiona R4 uslediti jače naoblačenje sa kišom. U toku većeg dela dana padavinska zona će se premeštati upravo preko ovih delova regiona te će tamo uz obilniju kišu maksimumi biti oko +6 stepeni Celzijusa. Južnije, a posebno nad fenskim delom jugozapada juga i jugoistoka regiona R5 suvo uz maksimume i do oko +15 stepeni Celzijusa. Nad regionima R1 i R2 vetar slab, posle podne u okretanju na pojačan, severozapadni, dok će nad ostalim predelima biti umeren, južni.

U četvrtak hladnije uz padavine, posebno nad središnjim i jugoistočnim delovima regiona R5 i R3. Nad ostalim delom Srbije padavine u slabljenju. Uz zahlađenje i pojačan severozapadni vetar snežna granica u padu na oko 700mnv. Temperaturni maksimum od +4 do +8 stepeni Celzijusa.

Petak donosi dalje zahlađenje i nad brdsko-planinskim delom regiona R3, R4 i R5 najverovantije sneg uz formiranje i povećanje snežnog pokrivača, posebno preko 800mnv. Nad regionima R1 i R2 verovatno suvo i hladno. Duvaće pojačan, severozapadni vetar.

U petak maksimumi od +1 do +6,a  za vikend još hladnije uz maksimume od 0 do +3 nad nizijskim delom Srbije i od -5 do 0 nad planinskim delom regiona R3, R4 i R5. Količina padavina bi se trebala kretati iznad i znatno inad proseka tako da bi nad delovima regiona R1, R2, zapadom i jugozapadom regiona R5 i lokalno nad regionom R3 ukupna količina prevazilašla 40mm taloga.

Snežni pokrivač se očekuje posle 14.12 ali samo u predelima preko 800mnv.


Marko Čubrilo, profesor geografije