12.08.2024

Nedeljna vremenska prognoza za period od 12.08. do 18.08.




Tokom celog perioda veoma toplo uz temperature znatno iznad proseka. Posle 16.06. uz ređu pojavu pljuskova manje popuštanje vreline.


Pregled po danima
_____________


Legenda za regione:

R1 – Region Zapadne i Južne Bačke

R2 – Region severna Bačka, severni i srednji Banat

R3 – Region srednji i južni Banat, Stig i Braničevo

R4 – Region Srem, Mačva i Šumadija

R5 – Region centralna i južna Srbija


Do četvrtka pretežno sunčano i veoma toplo. Dnevni maksimum uglavnom od +31 do +38 stepeni Celzijusa. Najtoplije biće nad nizijama regiona R1, R2 i R3. Osim veoma toplih dana treba očekivati i tople „tropske noći“gde minumumi u većim gradskim celinama i nad velikim delom regiona R1 i R2 neće padati ispod +20 stepeni Celzijusa.

Od četvrtka će se atmosfera polako destabilizovati te će ponegde i to uglavnom u planinskom delu regiona R3 i R5 biti uslova za grmljavinske pljuskove, dok bi za sledeći vikend uz manje pupuštanje vrućine nestabilnosti moglo biti i nad regionom R1. Opet će to sve biti lokalnog karaktera i nad tim predelima gde pljuskova bude za kratko vreme može pasti i preko 6mm taloga, ali će se duži sušni perod nad većim delom Srbije nastaviti.

Krajem nedelje u zoni pljuskova vetar na kratko jak, severozapadni, dok će se krajem nedelje maksimumi kretati od +29 do +37 stepeni Celzijusa.

Marko Čubrilo, prof. geografije