Nedeljna vremenska prognoza za period od 12.08. do 18.08.

Vremenska prognozaobjavljeno 2024-08-12



Tokom celog perioda veoma toplo uz temperature znatno iznad proseka. Posle 16.06. uz ređu pojavu pljuskova manje popuštanje vreline.


Pregled po danima
_____________


Legenda za regione:

R1 – Region Zapadne i Južne Bačke

R2 – Region severna Bačka, severni i srednji Banat

R3 – Region srednji i južni Banat, Stig i Braničevo

R4 – Region Srem, Mačva i Šumadija

R5 – Region centralna i južna Srbija


Do četvrtka pretežno sunčano i veoma toplo. Dnevni maksimum uglavnom od +31 do +38 stepeni Celzijusa. Najtoplije biće nad nizijama regiona R1, R2 i R3. Osim veoma toplih dana treba očekivati i tople „tropske noći“gde minumumi u većim gradskim celinama i nad velikim delom regiona R1 i R2 neće padati ispod +20 stepeni Celzijusa.

Od četvrtka će se atmosfera polako destabilizovati te će ponegde i to uglavnom u planinskom delu regiona R3 i R5 biti uslova za grmljavinske pljuskove, dok bi za sledeći vikend uz manje pupuštanje vrućine nestabilnosti moglo biti i nad regionom R1. Opet će to sve biti lokalnog karaktera i nad tim predelima gde pljuskova bude za kratko vreme može pasti i preko 6mm taloga, ali će se duži sušni perod nad većim delom Srbije nastaviti.

Krajem nedelje u zoni pljuskova vetar na kratko jak, severozapadni, dok će se krajem nedelje maksimumi kretati od +29 do +37 stepeni Celzijusa.

Marko Čubrilo, prof. geografije

Dodajte komentar