15.05.2023

Nedeljna vremenska prognoza za period od 15.05. do 22.05.




U prvom delu nedelje veoma nestabilno uz čestu pojavu kiše i grmljavinskih pljuskova, a biće uslova i za vremenske nepogode. Oko 18.05. prolazno zahlađenje, dok će zatim do kraja perioda preovlađivati promenljivo oblačno vreme, uz moguće lokalne pljuskove i malo toplije vreme. U narednih nedelju dana nema najave jačeg otopljenja.


Pregled po danima
_____________


Legenda za regione:

R1 – Region Zapadne i Južne Bačke

R2 – Region severna Bačka, severni i srednji Banat

R3 – Region srednji i južni Banat, Stig i Braničevo

R4 – Region Srem, Mačva i Šumadija

R5 – Region centralna i južna Srbija


U ponedeljak će se ka nama širiti utcaj novog ciklona koji će nam doneti naoblačenje, pojavu kiše i grmljavinskih pljuskova. Znatno više padavina treba očekivati nad regionima R1, R2, zapadom regiona R5 i severom regiona R4, gde lokalno može biti i obilnijih padavina. Nad ostalim delom Srbije znatno manje kiše i samo ponegde pojava izolovanog pljuska. Jaka košava će već ujutro oslabiti oslabiti i na kratko prestati. Dnevni maksimum od +14 do +21 stepen Celzijusa.

U utorak promenljivo oblačno malo toplje, a posle podne i uveče veoma nestabilno. Trenutno se simulira formiranje jake konvektivne zone sa čestim grmljavinskim pljuskovima i lokalnim nepogodama. Ta zona bi se inicirala rano posle podne u pogrančnom pojasu regiona R5 sa BiH i onda bi se preko regiona R5, R1, R2 i R4 kretala dalje na severoistok. U isto vreme nad istokom regiona R3 moguće je formiranje još jedne, izolovane, zone jakih nestabilnosti. Nad ostalim delom Srbije posle podne i uveče takođe nestabilno. U košavskom području će u utorak ujutro brzo jačati jugoistočni vetar i sredinom dana bi na kratko ponovo mogao imati olujne udare, dok će nad planinama regiona R3 i R5 duvati jak južni vetar. Sa nestabilnostima vetar u okretanju na jugozapadni smer. Dnevni maksimum od +16 do +23 stepena Celzijusa.

U sredu tokom većeg dela dana malo do umereno oblačno i suvo, dok će nad regionom R1, R2, R4 i velikim pomoravljem regiona R3 biti i toplo uz maksimum oko +25 stepeni Celijusa. Posle podne i u noći ka četvrtku se računa na premeštanje hladnog fronta koji će usloviti grmljavinske pljuskove, moguće lokalne nepogode i okretanje vetra na slab do umeren, a u zoni pljuskova na krako i jak severozapadni smer.

Četvrtak bi mogao doneti promeljivo oblačno vreme ponegde uz kišu i pljusak. Bilo bi i svežije uz maksimume od +12 do +17 stepeni Celzijusa. Od petka do kraja nedelje više sunčanih intervala, ali i dalje nestabilno uz moguće lokalne pljuskove uglavnom u drugom delu dana. Vetar će uglavnom biti slab, dok bi se dnevni maksimum trebao kretati od +18 do +24 stepena Celzijsa, što je i dalje malo ispod proseka.
 
Najviše akumulirane količine kiše se očekuju nad regionima R1, R2, zapadom regiona R5 i ponegde nad regionom R4gde bi se moglo akumulirati oko 50mm taloga, a uz jače nevreme i znatno više. Najmanje količine kiše se očekuju nad severoistokom regiona R3, krajnim jugom regiona R2 i jugoistokom regiona R5 gde se očekuje od 7mm do 15mm taloga.
 
Zbog vrlo obilnih padavina, posebno na zapadu regiona R5 treba očekivati brz porast nivoa vide na Limu, Drini, zapadnoj Moravi i njenim pritokama, Kolubari i njenim pritokama, kao i na svim planinskim bujičnim tokovima posebno nad zapadom rgiona R4 i R5. Ponegde je moguća pojava kratkotrajnog izlivanja tih plitkih bijučnih tokova, dok se na većim rekama, uključujući i reku Savu i Dunav očekuje porast vodostaja, ali bez uslova za izlivanje.

Marko Čubrilo, profesor geografije