19.09.2023

Nedeljna vremenska prognoza za period od 18.09. do 24.09.




Početak nedelje vrlo topao, u  utorak posle podne nestabilno uz grmljavinske pljuskove i moguće nepogode prvo na zapadu regiona R1 i R5. Sreda malo svežija uz ređu pojavu pljuskova, a zatim ponovo vrlo toplo. Oko 24.09. bi moglo doći do novog pogoršanja i osveženja.


Pregled po danima
_____________

 

Legenda za regione:

R1 – Region Zapadne i Južne Bačke

R2 – Region severna Bačka, severni i srednji Banat

R3 – Region srednji i južni Banat, Stig i Braničevo

R4 – Region Srem, Mačva i Šumadija

R5 – Region centralna i južna Srbija

U ponedeljakposle svežeg, a u planinskom delu regiona R3 i R5 i maglovitog jutra tokom dana pretežno sunčano i vrlo toplo. Nad većim delom Srbije duvaće slab do umeren, jugoistočni vetar koji će u košavskom području regiona R1, R2 i R3 povremeno bit i jak. Dnevni maksimum od +25 do +32 stepena Celzijusa.

U utorak do posle podneva pretežno sučano i vrlo toplo, zatim bi se preko regiona R1, R2 i zapada regiona R5 počeo premeštati oslabljen hladan front koji bi uslovio lokalne grmljavinske pljuskove, a biće uslova i za vremenske nepogode, posebno tamo gde front stigne između 16h i 18h kada je energije u atmosferi najviše. U zoni fronta vetar u okretanju na jak i olujan, severozapadni.

U toku noći ka sredi nestabilnosti bi se zajedno sa frontom premestile preko ostalog dela Srbije. U utorak maksimum ponovo i oko +32 stepena Celzijusa ali će posle podne osvežiit, prvo nad regionima R1 i R2.

U sredu promenljivo oblačno i malo svežije, ponegde uz ređu pojavu pljuska i to uglavnom nad zapadom regiona R5 kao i nad regionima R3 i jugoistokom regiona R5. Severozapadni vetar će tokom dana oslabiti. Dnevni maksimum od +21 do +26 stepeni Celzijusa, što je u okvirima proseka.

Od četvrtka pa sve do nedelje ponovo vrlo toplo, posebno u petak i subotu kada će maksimumi lokalno biti i oko +31 stepen Celzijusa.

U nedelju posle podne je moguće širenje uticaja ciklona iz Mediterana koji bi zapadu regiona R1 i R5 mogao doneti jače grmljavinske pljuskove i osveženje. Očekivani maksimum u nedelju od +26 na zapadu do oko +31 na istoku regiona.

Očekivana količina padavina bi najviša trebala biti nad delovima regiona R1 i R2, zatim na severu regiona R4, zapadu i jugozapadu regiona R5 gde bi nestabilnosti u utorak i sredu trebale biti najjače. Tamo se mestimično očekuje i oko 40mm taloga. Nad ostalim delovima Srbije od 4mm do 10mm taloga.

Marko Čubrilo, profesor geografije