20.08.2024

Nedeljna vremenska prognoza za period od 19.08. do 25.08.




Prvi deo nedelje nestabilan i malo svežiji, povremeno uz padavine. Najmanje padavina nad regionom R2 i R3. U drugom delu nedelje suvo i toplije.


Pregled po danima
_____________


Legenda za regione:

R1 – Region Zapadne i Južne Bačke

R2 – Region severna Bačka, severni i srednji Banat

R3 – Region srednji i južni Banat, Stig i Braničevo

R4 – Region Srem, Mačva i Šumadija

R5 – Region centralna i južna Srbija


U ponedeljak i utorak promenjljivo oblačno i veoma toplo, posebno nad regionima R1, R2 i R3. Povremeno će biti uslova za grmljavinske pljuskove, dok su posle podne moguće i lokalne grmljavinske nepogode. Najmanje nestabilnosti nad regionima R2 i R3,a nad regionom R1 će biti samo lokalnog karaktera.

U oba dana duvaće umeren, u košavskom području kao i u zonama nestabilnosti na udare i jak do olujan istočni, jugoistočni i severoistočni vetar. Maksimumi od oko +36 stepeni Celzijusa nad regionima R1, R2 i R3 do oko +25 nad zapadom regiona R5.

U sredu će se još jedna zona nestabilnosti premeštati preko nas ali ovog puta će se njen uticaj prvo osetiti nad regionima R1, R2 i severu regiona R4, dok se će nad ostalim delom Srbije manje osetiti. Sa novim lokalnom pljuskovima, ređe i napogodama vetar u okretanju na severozapadni smer i u zoni nestabilnosti na kratko jak. U sredu najsvežije na severozapadu regiona R1, oko +24 stepena Celzijusa,a najtoplije nad regionom R3 oko +35 stepeni Celzijusa.

U četvrtak promenljivo oblačno i još malo svežije, posebno nad regionom R3. Samo povremeno nad regionima R5 i R3 može biti ređeg pljuska. Vetar umeren, severozapadni, dok će se dnevni maksimum kretati od +24 do +31 stepen Celzijusa.

Od petka pa do kraja nedelje uz nešto prijatnije noći i minimume od +11 do +19 stepeni Celzijusa, dnevni maksimum ponovo u porastu i trebao bi se kretati od +29 do +34 stepena Celzijusa.

Najviše padavina u narednih nedelju dana treba očekivati nad jugom, jugoistokom, jugozapadom i zapadom regiona R5 i ponegde na jugu regiona R4, lokalno i preko 25mm taloga, dok bi nad većim delom regiona R2 i R3 padavina bilo simbolično, do 3mm ili bi one i izostale.


Marko Čubrilo, prof. geografije