23.01.2023

Nedeljna vremenska prognoza za period od 23.1. do 29.1.




Početkom perioda, na vreme iznad nas će uticati ciklon nad Tirenskim morem koji će polako slabiti. Sredinom nedelje ka nama će sa severoistoka priticati malo hladniji vazduh, dok će krajem nedelje uz razvijanje novog ciklona nad jugom Italije to strujanje ojačati.


Pregled po danima
_____________


U ponedeljak promenljivo oblačno, vetrovito i nad većim delom Srbije toplije u odnosu na protekle dane. Pre podne će kiše biti povremeno, uglvanom nad severom i zapadom regiona R5 i R2, kao i nad regionom R3, dok će se u posle podnevnim i večernjim časovima konkretnija oblačna zona premestiti prvo preko zapada i jugozapada regiona R5, zatim i ostalog dela Srbije. Sneg samo preko 900 mnv.

U košavskom području regiona R1, R2 i R3 će duvati jak, na udare i vrlo jak do olujan jugoistočni vetar, na planinama regiona R4 i R5 umeren istočni vetar, a na severu regiona R1 i R2 umeren, severoistočni vetar. Dnevni maksimum od oko +12 ponegde na severoistoku regiona R2 i jugu regiona R5 do oko +4 nad krajnjim istokom regiona R3 i jugozapadom regiona R5.


U utorak i sredu će uticaj ciklona polako slabiti, a ka nama će sa severoistoka priticati malo hladniji vazduh. Tih dva dana će preovlađivati suvo, samo ponegde uz pojavu slabe kiše ili rosulje i to posebno u utorak, kada bi u predelima preko 700 mnv bilo i snega povremeno.

Vetar jugoistočni u slabljenju i u okretanju na istočni ili severoistočni. Nad velikim delom Srbije će se zadržavati niski oblaci te će često biti tmurno. Dnevni maksimumi u manjem padu u odnosu na ponedeljak i trebali bi se kretati od +3 do +6 stepeni Celzijusa.


U četvrtak malo do umereno oblačno i uglavnom suvo, posle podne i u toku noći ka petku pod uticajem novog ciklona sa centrom nad jugom Italije na jugu i jugoistoku regiona R5 kao i nad većim delom regiona R3 novo naoblačenje uz povremen sneg. Vetar tokom dana slab, severni i severoistočni. Dnevni maksimum uglavnom u intervalu do +1 do +6 stepeni Celzijusa.


U petak i za naredni vikend pretežno oblačno i još malo hladnije, ponedge uz susnežicu i sneg koje se osim u višim predelima očekuju i u nizijama. Najmanje padavina na severozapadu i severu regiona R1 i R2. Nad većim delom Srbije koja je ispod 500 mnv se očekuje formiranje novog, snežnog, pokrivača čija će se visina verovatno kretati od 3 cm do 8 cm, dok bi u predelima Srbije koju su preko 600 mnv snega bilo više, a trenutno se najviše snega očekuje nad planinskim delom regiona R5, lokalno i oko 20cm novog snega.

Vetar će biti severni i severozapadni, slab do umeren. Dnevni maksimum od 0 do +3 stepena Celzijusa, dok se granica dnevnog mraza mogla nalaziti na oko 550mnv.
 
Oko 29.01. stabilizacija uz prestanak padavina ali će noći biti hladne i nad većim delom Srbije se očekuje uglavnom slab, jutarnji mraz, do -5 stepeni Celzijusa, dok se nad planinskim delovima regiona R3 i R5 lokalno može javiti mraz i do -12 stepeni Celzijusa.
 
Narednih nedelju dana vremenske prilike uglavnom u skladu sa kalendarom.


Marko Čubrilo

Legenda za regione:

R1 – Region Zapadne i Južne Bačke

R2 – Region severna Bačka, severni i srednji Banat

R3 – Region srednji i južni Banat, Stig i Braničevo

R4 – Region Srem, Mačva i Šumadija

R5 – Region centralna i južna Srbija