28.02.2023

Nedeljna vremenska prognoza za period od 27.2. do 6.3.




U ponedeljak oblačno sa snegom ujutru na severu, a posle podne, nad južnim i središnjim predelima, na krajnjem jugu Srbije uglavnom kiša. Zatim pretežno oblačno i malo toplije oko sredei četvrtka, uz kišu i povremeno sneg na visinama iznad 800 mnv. Oko 6. marta moguće je manje prolazno zahlađenje uz vrlo malo padavina.

Pregled po danima
_____________


U toku noći ka ponedeljku i u ponedeljak ujutro nad većim delom Srbije oblačno uz sneg, a na jugoistoku Srbije uz kišu. U ponedeljak pre podne nad regionima R1, R1 i R4 padavine prestaju, dok će nove padavine početi nad regionima R5 i jugom regiona R3, da bi se posle podne i uveče možda proširile nad veći deo regiona R4 kao i na krajnji jug regiona R1 i R2.

Konkretnije padavine se očekuju nad južnim, jugozapadnim i zapadnim delovima regiona R5 kao i jugoistoku regiona R3. Uglavnom će to biti susnežica i sneg, preko 700mnv samo sneg, dok se nad jugoistokom regiona R5 i istokom regiona R3 sneg očekuje samo preko 900mnv.

Vetar slab do umeren severozapadni, još pre podne na krajnjem jugu Srbije južni. Dnevni maksimum od +2 na severu regiona R1 i zapadu regiona R5 do oko +8 na krajnjem jugoistoku reigon R5. Uveče će i tamo zahladiti. U predelima gde bude snežnih padavina očekuje se od 4cm do 10cm snega, dok bi planinski deo zapada i jugozapada regiona R5 mogao dobiti i oko 20cm snega
 
Od utorka do petka umereno do znatno oblačno uz povremene padavine, temperature u postepenom porastu tako da će se sneg u predelima ispod 800mnv otopiti. Najviše padavina se očekueje u četvrtak. Duvaće slab do umeren istočni i severoistočni vetar, koji u košavskom području, posebno nad istokom regiona R2 i regionom R3 oko srede na udare može biti i jak. Jutarnji minimumi od -2 do +4 stepena Celzijusa, a  dnevni maksimum od +3 do +10 stepeni Celzijusa.

U petak i subotu malo do umereno oblačno i uglavnom suvo uz temperature oko proseka za početak marta. Minimumi od-2 do +3,a  maksimumi od +4 do +11 stepeni Celzijusa.
 
Oko 06.03. je moguće prolazno naoblačenje uz ređu pajavu padavina i jak severozapadni vetar. Maksimumi bi se kretali od +3 do +7 stepeni Celzijusa.
 
Obzirom da će od utorka u predelima ispod 800mnv uglavnom biti kiše ili susnežice snežni pokrivač će se zadržati samo nad planinskom delom Srbije koji je preko 800mnv.


Marko Čubrilo

Legenda za regione:

R1 – Region Zapadne i Južne Bačke

R2 – Region severna Bačka, severni i srednji Banat

R3 – Region srednji i južni Banat, Stig i Braničevo

R4 – Region Srem, Mačva i Šumadija

R5 – Region centralna i južna Srbija