29.07.2024

Nedeljna vremenska prognoza za period od 29.07. do 04.08.




Početkom nedelje pretežno sunčano i malo svežije uz prijatne noći, zatim ponovo toplije, posebno oko petka. Za naredni vikend malo svežije uz moguće pljuskove sa grmljavinom. 


Pregled po danima
_____________


Legenda za regione:

R1 – Region Zapadne i Južne Bačke

R2 – Region severna Bačka, severni i srednji Banat

R3 – Region srednji i južni Banat, Stig i Braničevo

R4 – Region Srem, Mačva i Šumadija

R5 – Region centralna i južna Srbija

U ponedeljak i utorak pretežno sunčano i malo prijatnije. U ponedeljak uz malo više oblaka na jugu regiona R5 mogući vrlo retki pljuskovi. U ponedeljak vetar povremeno i umeren severozapadni. Dnevni maksimum od +26 do +31 stepen Celzijusa, uz znatno prijatnije noći sa minimumima koji bi se u planinskom delu regiona R3 i R3 spuštali na oko +9 stepeni Celzijusa.

Od sredesunčano, suvo i ponovo toplije, maksimumi prvo od + 29 do +33, a u petak od +30 do +36.

Najtoplije bi bilo u petak nad regionima R1 i R2. Krajem dana u petak ponegde nad zapadom regiona R5 i R3 moguća ređa pojava nestabilnosti. U noći ka suboti nad regionima R1 i R2 jača destabilizacija uz moguće snažne grmljavinske pljuskove i lokalnu pojavu nepogoda.

Prvog dana vikenda (subota, 3.08.) nestabilno i malo svežije uz grmljavinske pljuskove koji mestimično mogu biti i jaki. Drugi dan vikenda nestabilniji nad jugom i jugoistokom regiona R5 ali će pljuskovi biti mogući nad celom Srbijom. Za vikend vetar severozapadni i u zoni nestabilnosti na kratko može biti olujan. Za vikend dnevni maksimum od +25 do +31 stepen Celzijusa.

Padavina će u narednih nedelju dana uglavnom biti vrlo malo, a samo za naredni vikend delovi regiona R1, R2 i jugozapad regiona R5 koje zahvati jači pljusak mogu akumulirati i oko 30mm taloga. Nad značajnim delom regiona R3 i jugoistokom regiona R5 merljive količine padavina i neće biti.



Marko Čubrilo, prof. geografije