06.02.2023

Nedeljna vremenska prognoza za period od 6.2. do 12.2.




Početkom perioda ka nama će i dalje sa severoistoka strujati hladan ali suv vazduh, dok se samo u sredu očekuje malo više vlage u atmosferi. Zatim sledi jačanje anticiklona, dok bi posle 11.2. uz izmenu sinoptike usledilo otopljenje.



Pregled po danima
_____________


U prvom delu nedelje će ka nama i dalje strujati relativno hladan ali slabo vlažan vadzduh. Noći i jutra će biti veoma hladni uz minimume koji će se u nižim delovima regiona R, R2 i R3 kretati od -12 do -3, dok bi u planinskom delu regiona R3, R4 i R5 i to posebno tamo gde ima snega bilo još jačih mrazeva koji bi se kretali od -16 do -10, lokalno i oko -20 stepeni Celzijusa, pre svega u jugozapadnom delu regiona R5 (okolina Sjenice).

Dnevni maksimumi uglavnom od -4 do +2 stepena Celzijusa. Granica dnevnog mraza na oko 500mnv.
 
U ponedeljak će nad planiskim delom juga, jugoistoka i jugozapada regiona R5 povremeno biti slabog snega, dok se u sredu nešto češća pojava uglavnom slabog snega može javiti i severnije, nad većim delom regiona R3, R4 i jugom regiona R1 ali će uglavnom biti reč o vrlo slabom snegu ili o provejavanju. Još u ponedeljak vetar umeren, na severu regiona R2 i R3 i pojačan, severni, a zatim uglavnom slab severoistočni i istočni koji će samo u sredu nad delovima regiona R1, R2 i R3 biti malo jači.
 
U drugom delu nedelje će se jezgro jakog anticiklona situirati nad naš deo Evrope te će dominirati suvo i stabilno vreme. Noći i jutra hladni uz minimume od -9 do -3 u nizijama i od -14 do -10 na planinama. Dnevni maksimum do narednog vikenda uglavnom od 0 do +5 stepeni Celzijusa, dok bi za naredni vikend uz promenu položaja anticiklona ka nama početi priticati nešto vlažniji, ali i topliji vazduh iz središnje Evrope te bi uz polazno naoblačenje usledilo i otopljenje. Mrazevi bi u nizijama izostali, a na planinama znatno oslabili, dok se dnevni maksimum oko 12.03. u nizijama kretao i do +8 stepeni Celzijusa.
 
Količina padavina će naredne nedelje dana biti vrlo niska i uglavnom neće prelaziti 6 mm taloga tamo gde se padavina uopšte i jave, dok bi se snežni pokrivač zadržao nad planinskim delom regiona R3, R4 i R5, dok bi nizijski deo Srbije uglavnom bio bez snega.


Marko Čubrilo

Legenda za regione:

R1 – Region Zapadne i Južne Bačke

R2 – Region severna Bačka, severni i srednji Banat

R3 – Region srednji i južni Banat, Stig i Braničevo

R4 – Region Srem, Mačva i Šumadija

R5 – Region centralna i južna Srbija